Jó reggelt Magyarország!

Orbán: az oltás az “aduász”, mely megvéd bennünket!

Fotó: MTI/Fischer Zoltán
Győr+
2022.01.14. 07:33

2022-ben első alkalommal látogatott a Jó reggelt Magyarország! stúdiójába Orbán Viktor. A szokott rend szerint aktualitásokról esett szó a fél órás találkozón, így az elmúlt napokban bejelentett kormányzati döntések adták a beszélgetés gerincét.

Az oltási akciók sikeréről kérdezte elsőként vendégét a műsorvezető, hiszen utoljára egy hónapja látogatott a stúdióba a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: hiába gyengébb az omikron, mint a delta variáns, akkor is szükség van a védekezésre. Az oltás a miniszterelnök szerint az “aduász”, mely megvéd bennünket a vírustól. Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontegyeztetés nélkül kérni az oltást, de a háziorvosok is tartanak oltónapokat hétvégén. “Jelenleg több mint 2 millió Pfizer és 700 ezer Moderna van a birtokukban” – ismertette a miniszterelnök. Egyúttal megköszönte mindenkinek a munkáját, egyrészt az egészségügyi dolgozóknak, másrészt pedig a rendvédelmi dolgozóknak, hiszen a migráció az ünnepi időszakban sem állt meg.

Februártól változások lesznek, új szabályok lépnek életbe, melynek elsődleges oka, hogy az omikron variáns gyorsabb lefolyású, ezért szükséges változtatni a járványügyi protokollon. Egyik fontos változás, hogy a karantén hossza 10 napról 7 napra csökken, sőt, ha 5 nap után rendelkezik valaki negatív teszttel, akkor kijöhet a karanténból.

Az iskolákban is jelentős változás várható, ha van például fertőzött az osztályban, akkor csak az oltatlan gyermekeknek kell otthon maradniuk.

A védettségi igazolvány kapcsán kiemelte, hogy február 15-e után csak oltás után adnak ki védettségi igazolványt, így az oltási igazolvánnyá válik. Az kapja meg akinek megvan a harmadik oltása, gyerekeknél ez két oltást jelent. A negyedik oltást is támogatja a kormány, ha eltelt a harmadik oltás után négy hónap akkor felveheti az, aki kéri. “Ezt akkor vegyék fel, ha konzultáltak háziorvosukkal” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat: jelenleg 2611 beteg van kórházban, 243 ember van lélegeztetőgépen, gyermek nincs közöttük szerencsére. “Az orvosi és az ápolónői szakellátás szempontjából biztonságban érezhetjük magunkat” – fogalmazott Orbán Viktor. “Büszkék lehetünk a kórházakban dolgozókra, a Nyugattal szemben is versenyképes munkát végeznek” – tette hozzá.

A napokban bejelentett élelmiszerárstop volt a következő téma. “Vannak válságos szituációk, ilyenkor kérdés, hogy a gazdaság működési rendjébe mennyire szabad beavatkozni. Olyan infláció van egész Európában ami eltéríti a gazdaságot a normális működésétől. Az infláció tompítását kell kitűzni. Ahol lehetséges megfogjuk az árak emelkedését, célzottan beavatkozva érhetünk el eredményeket” – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy 2012 óta van rezsicsökkentés, ez általában is egy helyes dolog, hisz védi a családokat. A benzinár esetében is árstoppot sikerült bevezetni, és ez működik a valóságban is. A kamatstoppról azt mondta a miniszterelnök, hogy arra azért volt szükség, hogy senki ne veszítse el az otthonát. “Ilyen lépéseket alig, vagy sehol nem csináltak Európában” – emelte ki.

A téma kapcsán az is kiderült, hogy az élelmiszerárstoppot a szerbek mintájára alkalmazták, itthon az október 15-i szintre kell visszamenni, és ezekből az árukból (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8%-os tehéntej) kötelező tartani az áruházakban. Az árstoppot első körben 90 napra vezetik be.

Orbán Viktor a baloldali kritikákra is reagált, kifejtette: a baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését.

A műsor zárásaként a szexuális nevelés kérdése került a fókuszba. A miniszterelnök elmondta, hogy a mostani népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket.A szexuális nevelés kérdésében a szülőnek kell döntenie” – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy nemrégiben Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le, ezek ellen a jelenségek ellen pedig védekezni kell. Egy másik jelenség, hogy bizonyos szexuális szokásokat népszerűsít az állam, vagy az iskolai rendszer, amit egyébként a szülők nem akarnak. “Egyetlen magyar szülő se érezze úgy, hogy a gyerek nevelését elveszik tőle” – zárta a beszélgetést Orbán Viktor.