Hirdetés
Magyarország

Kérhető lesz a 4. oltás, rövidebb karantén és oltási igazolvány jön

Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala
Győr+
2022.01.13. 11:21

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartotta az új év első Kormányinfóját csütörtökön délelőtt. A tájékoztatón elhangzott: kérhető lesz a negyedik oltás, amelynek feltétele, hogy a háziorvos támogassa annak felvételét. Lerövidítik a karantén kötelezettséget, a védettségi igazolvány február 15-től már oltási igazolvány lesz.

Hirdetés

Az idei évben tegnap ülésezett először a kormány. Az ülést követően Orbán Viktor még szerdán bejelentette: február 1-jétől hat élelmiszer esetében élelmiszerárstopot rendel el a kabinet. Erről részletesen itt írtunk:

A további intézkedésekről a mai Kormányinfón számolt be a kancelláriát vezető miniszter és a kormányszóvivő.

Hirdetés

A járványhelyzet volt az az első kérdés, amivel a kormány foglalkozott a tegnapi ülésén. Az omikron variáns terjedése miatt jelentősen nő a fertőzésszám, és ezzel párhuzamosan a megbetegedések száma is növekedni fog.

„Minden korábbinál többen fertőződhetnek meg” – húzta alá Gulyás Gergely, rögtön hozzátéve: az omikron azonban enyhébb tüneteket okoz, így a halálozások és a kórházi ellátásra szorulók száma arányaiban nem követi majd a magas fertőzésszámot.

Hozzátette: a kórházi kapacitások terén továbbra is jól áll Magyarország. A covid-betegek számára fenntartott ágyak hetvenöt százaléka, több mint 8500 ágy szabad. Az oltási akciókat sikeresnek értékeli a kormány, ezért ezek folytatódnak.

A védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni. Február 15-től az minősül oltottnak, aki vagy három oltást kapott, vagy a második oltást hat hónapnál nem régebben kapta meg. A védettség meglétét tehát az oltáshoz kötik, nem ahhoz, hogy valaki korábban átesett-e a fertőzésen.

A karantén kötelezettség időtartalmát 7 napra rövidítik, de negatív teszttel öt nap után lehet a karanténból szabadulni. Ez a változtatás egybecseng az Európában meghozott mostani módosításokkal.

Egy várható tömeges megbetegedés esetén, amely előtt állunk – de amely nem lesz annyira súlyos lefolyású, mint a korábbiak -, ez tűnt a legészszerűbb megoldásnak – jelentette ki Gulyás.

Az iskolai jelenléti oktatásnak folyamatosnak kell lennie” – hangsúlyozta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Arra kérte a szülőket, hogy oltassák be gyerekeiket. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 nap, de ez a kötelezettség csak az oltatlanoknál áll fenn.

Legalább három hónap lesz az élelmiszerárstop

Kérdésre válaszolva elmondta: az élelmiszerárstopot az első körben február 1-jétől három hónapra vezeti be a kormány, de ez természetesen meghosszabbítható. Hasonlóan járnak el tehát, mint az üzemanyagárak esetében.

Kenyérárstopról nincs szó, mert ez a pékeket hozná nagyon nehéz helyzetbe. Viszont a tegnap közzétett listában a csirkemellen kívül szerepel a csirkefarhát is – jegyezte meg.

A kormány nem tervezi az élelmiszerárstop kompenzálását. Ennek hatásait ki kell bírniuk az érintett szereplőknek – fogalmazott a miniszter.

A magyar gazdaság állapotáról szólva elmondta: az elmúlt évi gazdasági adatok kifejezetten biztatóak, pontos adatok majd csak februárban lesznek, de az eddigiek a vártnál jobbak, így vélhetően 6,5 és 7 százalék közötti lesz a gazdasági növekedés.

Itthon is felvehető a negyedik oltás

Újabb kérdésre a miniszter elmondta: a kormány kialakította az álláspontját a negyedik oltásról: házi orvosával való konzultációt követően bárki felveheti a 4. oltást, amennyiben a háziorvos javasolja az oltás felvételét. Az erről szóló kormányrendelet várhatóan még a héten megjelenik.

Nem lesz kötelező oltás

A miniszter egészen pontosan úgy fogalmazott: nincs napirenden az oltási kör bővítése, általános oltási kötelezettség bevezetését pedig nem tervezik.

Választások, népszavazás

A kormány üdvözli, hogy a gyermekvédelmi népszavazás egy napon lesz az országgyűlési választásokkal, mert ezzel mintegy hétmilliárd forintot lehet megspórolni. Egyúttal arra kért mindenkit: ne csak a választáson vegyen részt, hanem a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazáson is mondja el véleményét.

Kapcsolódó témák: #kormányinfó | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat