Kormányinfó

Hosszabb téli- és kormányzati igazgatási szünet is lesz

Fotó: Szentkirályi Alexandra//Facebook
Győr+
2022.09.29. 11:34

Ezúttal szokásos időben, csütörtökön tartott tájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány döntéseiről.

Hirdetés

Az átlagfogyasztást szintjéig sikerült fenntartani a rezsitámogatást – szögezte le Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején. „Ilyen mértékű támogatás sehol Európában nem áll a lakosság rendelkezésére” – mutatott rá a miniszter.

A brüsszeli szankciókkal azt ígérték, hogy közelebb hozza a háború végét, és jobban fog fájni az agresszornak, mint Európának, ezek közül egyik sem valósult meg – foglalta össze Gulyás Gergely. „Ma mi pénzeljük Oroszországot, olyan mértékű hasznuk van ezekből a szankciókból mint az elmúlt 30 évben még soha” – emelte ki a politikus.

Azt szeretnénk, hogy az emberek mondhassák el a véleményüket ezekről az intézkedéséről, hiszen ők azok, akik magukon viselik a következményeket – indokolta a konzultáció szükségességét a miniszter.

A kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz az iskolákban – közölte Gulyás Gergely. December 22. és január 8. között lesz a tanítási szünet, ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz, a hivatalokban dolgozók ekkor szabadságon lesznek – részletezte a miniszter.

Az újságírói kérdések közben Szentkirályi Alexandra kiegészítette a korábbi bejelentést: a hosszabb téliszünet az őszi szünet rovására lesz, tehát az őszi pihenő rövidebb lesz a diákoknak – egyértelműsítette a szóvivő.

Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni az Északi-Áramlat vezeték ügyében – szögezte le Gulyás Gergely. „Ha valaki ránéz a térképre, akkor azt látja, hogy Európa gázellátása Oroszország nélkül nagyon nehezen kivitelezhető. Kiváltképpen így van ez Közép-Európában. Magyarország ellátása biztosított, 72 százalékos telítettségen vannak a gáztározók” – közölte a miniszter, aki azt is hozzátette: fontos és súlyos kérdésről van szó, nem érdemes találgatni, amíg nem zárulnak le a vizsgálatok.

Újságírói kérdés érkezett a forintárfolyam alakulásáról. Gulyás Gergely elmondta: a dollár erősödik, nem a forint gyengül, a magyar gazdaság jó állapotban van, az egész világon gyengülnek a valuták a dollárral szemben.

Kérdés érkezett az MVM-számlákkal kapcsolatban. Gulyás elmondta: senkinek nem számítanak fel büntető-, vagy késedelmi kamatot, ha később fizeti be az MVM-nek a számláit októberben, ezt az állam, mint az MVM tulajdonosa döntötte el.

A nemzeti konzultációt október közepén kezdik el kiküldeni, az eddig megszokottak szerint online és papír alapon is ki lehet majd tölteni a kérdőívet – részletezte Gulyás Gergely.

A kormány nem támogatja a 4 napos munkahét ötletét, ez az oktatási feladatokkal sem összeegyeztethető, ezen a spórolási szándék sem változtat – szögezte le Gulyás Gergely egy másik kérdésre.

Kérdés volt a tűzifa-programmal kapcsolatban. A Pilisi Parkerdőnél vannak kisebb gondok a hatósági tűzifához jutás biztosításában. A legfontosabb, hogy november közepéig jussanak fához, sok helyen nincsen fennakadás – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Három napot adhatnak az iskolák, tehát lehet, hogy lesz olyan iskola, ahol így is lesz őszi szünet, de ha nem döntenek így, akkor csak a Mindenszentek körüli hosszú hétvégét kapják a diákok – tért vissza a téli szünet kérdéséhez Gulyás Gergely.

Kérdés érkezett az elcsatolt ukrán területeken rendezett népszavazásokról is. A népszavazásokon az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról szavazhattak az ott élők, azonban nemzetközi konszenzus alapján kétes a szavazás valódisága. Erre Gulyás Gergely azt mondta: az Európai Uniós álláspontot képviselik, azaz nem ismerik el a népszavazás végeredményét.

Egy másik kérdésre elmondta: a vasárnapi boltzár nem merült fel a kormány részéről, kereskedelmi képviselők viszont már jelezték, hogy tárgyaláskészek a témában – mondta el Gulyás Gergely.

A sajtótájékoztatón ezeken kívül aktuálpolitikai kérdések, belföldi és Európai Uniós témák is előkerültek, több kérdés hangzott el az olaszországi választással kapcsolatban is.

Hirdetés