Hirdetés

Nem lehet elfelejteni a háborús borzalmakat

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.07.23. 13:57

A Győrben illetve Pannonhalmán elszállásolt ukrán-orosz háború elől elmenekült ukránoknak a Pannonhalmi Főapátság, a Pannonhalmi Plébánia és Karitász rendezett egy kirándulást. Az eseményen a családok egyrészt kikapcsolódhattak és egy kis időre elszakadhattak a hétköznapi gondoktól, másrészt megismerkedhettek egymással.

Hirdetés

A Győrben elszállásolt 10 menekült családot buszokkal szállították a Pannonhalmi Főapátságra. A program során három bencés idegenvezető mutatta be a világörökség részét. Közben a csoport kiegészült a Pannonhalmán elhelyezett ukránokkal.

„Ennek a programnak a lélekmegerősítő célja van” – mondja Dobszay Balázs, a Pannonhalmi Gimnázium tanára, aki főszervezője és házigazdája az eseménynek.

Hirdetés

Abban bízunk, hogy ezzel segítünk a menekült családoknak abban, hogy megismerjék egymást, hiszen a programnak a kötetlen részein elmesélhetik azt, hogyan kerültek Magyarországra és hogyan boldogulnak egy idegen országban távol szülőföldjüktől.”

A főszervező azt is elmesélte, hogy az alapötlet Ákos atyától, a pannonhalmi plébánostól származik, hozzátette a programokkal szeretnék enyhíteni a menekültek fájdalmát.

„Beszélgetve a családokkal azt látom, hogy az idő múlásával lelkileg egyre nehezebben viselik el a bizonytalanságot. Az itt lévő 40-45 ember Ukrajna olyan vidékeiről jött, amelyet a háború a legkeményebben sújtotta. Ezért most az anyaginál talán most sokkal fontosabb a mentális segítség.”

A Pannonhalmi Főapátság zöld területeit is bebarangolták a résztvevők, majd a Pannonhalmi Plébánián vendégváró falatokkal, szendvicsekkel, édességgel várták őket, amelyekről a Karitász és egy helyi vállalkozó gondoskodott.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #menekültek | #Pannonhalma |
likeold
a fb oldalunkat