Hirdetés
Munkaerőhiány

Nagyon kéne a munkaerő a kereskedelembe

Illusztráció: Freepik
Zombai-Kovács Ákos
2022.02.24. 10:22

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a kereskedelemben, a megyében is sok betöltetlen állás van a boltokban. Főleg a kiskereskedelem van nehéz helyzetben és leginkább az élelmiszer áruházak és boltok küzdenek emberhiánnyal. Erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke beszélt a Győr+ Médiának.

Hirdetés

Potyondi Antal kiemelte, a nagyobb és kiemelt forgalmat bonyolító üzletek és üzletláncok folyamatos béremelésekkel próbálják magukhoz csalogatni a munkavállalókat, de úgy tűnik, ez sem elég vonzó.

„Egyre nagyobb a baj, lassan kezelhetetlenné válik a munkaerőhiány az élelmiszer ágazatban” – mondta Potyondi Antal. „Ez a munka kemény, fizikai munka, sokszor nem csak 8, de 12 órát is kell dolgozni, a vasárnap is munkanap az üzletekben és a lassan két éve tartó Covid-járvány se tette vonzóbbá a szakmát” – foglalta össze a munkaerőhiány okait a KASZ alelnöke.

Hirdetés

„Mindenféle praktikával próbálkoznak a boltokban, minden kolléga csinál szinte már mindent, próbálnak diákmunkásokat alkalmazni, de így is nagy a baj” – tette hozzá a szakember. „A nagyobb üzletláncok és a nagyobb forgalmat bonyolító boltok folyamatosan emelik a béreket, de ez is kevés, sok helyen szinte lasszóval fogják már a munkavállalókat, hogy egyáltalán nyitva tudjanak lenni” – emelte ki a KASZ alelnöke. „A bérek emelkedése ellenére a szomszédos Ausztriában még mindig jóval többet lehet keresni, de ha nem a fizetés, akkor a munkakörülmények miatt vonzó az ingázás, kiszámíthatóbb a bolti munka odaát és többen is dolgoznak a szektorban, vagyis egy-egy emberre kevesebb munka jut, mint itthon” – hangsúlyozta Potyondi Antal.

A szakszervezeti vezető egyelőre nem lát megoldást a problémára és csak annyit tud mondani, az élelmiszer üzletek különböző plusz juttatásokkal hosszabb távon megtartanák dolgozóikat, de egyelőre nincs kit.       

Kapcsolódó témák: #eladó | #Győr+ TV | #híradó | #kereskedelem | #munkaválalló |
likeold
a fb oldalunkat