Hirdetés
Egészség és életmód

Mégsem káros a bőrre a mesterséges kék fény?

Illusztráció: Pixabay
Ihász Nóra
2021.05.31. 07:36

Az elmúlt egy-másfél évben sokkal több időt töltöttünk képernyő előtt, mint korábban. Mindannyian tudjuk, hogy jobban oda kell figyelni a szemünk egészségére és a tartásunkra, ám azt is egyre gyakrabban hallani, hogy a bőrünket is roncsolhatja a mesterséges kék fény. Egy nemzetközi bőrápolási cég ezt most megcáfolta.

Hirdetés

Mindegy, hogy munkamegbeszélésről vagy TikTok videók nézegetéséről van szó, könnyű odaragadni a képernyő elé. Jó hír azonban, hogy a mobiltelefonok és laptopok által kibocsátott kék fény – a közelmúlt diskurzusaival ellentétben – nem roncsolja a bőrünket.

A Beiersdorf nevű nemzetközi vállalat (mely olyan márkákról híres, mint a NIVEA vagy az Eucerin) a közelmúltban készített kutatást a témában, és azt a következtetést vonták le, hogy a mesterséges kék fény bőrre gyakorolt hatása eltúlzott, közelében sincs annak, mint amit a természetes fény okoz.

Hirdetés

Valljuk be, a járvány óta mindannyian több időt töltünk a képernyők előtt, így nem csoda, hogy megugrott az ezzel kapcsolatos aggodalmak és kérdések száma! A mesterséges kék fénnyel kapcsolatos ijedelmek onnan erednek, hogy a napból érkező túl sok ultraibolya és kék-ibolya sávú fény kárt tehet a bőrünkben, esztétikailag és egészségileg is. Legyen szó bőröregedésről, hiperpigmentációról vagy a bőrdaganatos megbetegedésekről.

Dr. Ludger Kolbe, a Beiersdorf fotobiológia területének vezető tudósa azonban azt nyilatkozta, hogy kutatásaikkal sikerült bebizonyítani, hogy az elektronikus eszközök hagyományos használata során kibocsátott mesterséges kék fény mennyisége közel sem olyan mértékű, ami káros hatásokat tudna kifejteni a bőrre.

A német tudósok szerint, ha megszakítások nélkül, egy egész hetet töltenénk 30 centiméteres távolságra a képernyőtől, annak ugyanolyan hatása lenne a bőrre, mintha Hamburgban, egy napsütéses, nyári nap közepén egy percet lennénk a szabadban.

A kutatócsapat tehát úgy látja, a valós problémát nem az elektronikus kütyük, hanem a napból érkező természetes, direkt kék fény jelenti. Ne felejtsük tehát el, hogy a tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik, ami az év 365 napjára ugyanúgy vonatkozik!

Kapcsolódó témák: #digitális | #egészség | #életmód |
likeold
a fb oldalunkat