Megnyugszanak a folyóink, és ezzel a vízügyes szakemberek is

Győr+ Fotó: OVF
2024.06.16. 10:02

A Duna árhullámának tetőzése pénteken elhagyta az országot, a Rábán pedig Árpásnál tart és III. fok körül várható az értéke. A szárazabb és melegebb időnek köszönhetően valószínűsíthetően nem lesz utánpótlása az árhullámoknak, ezért a vízügyi szolgálat is csökkentheti a két hete tartó megfeszített védekezési tempót.

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer már nincs felettünk. A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnap a nyugati és az északi vízgyűjtőkön ugyan még kell kisebb csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható.

A folyó múlt szombati budapesti tetőzését követően napokig nagyon lassan csökkent a vízszint, ám csütörtöktől felgyorsult az apadás üteme. Pénteken napközben a Duna Mohácsnál is tetőzött, I. fok fölött, 797 cm-rel. Az árhullám tetőzése szombatra elhagyta az országot.

A Rába tetőzése jelenleg Árpásnál tart, a III. fok szintje körül várható ennek értéke. Győrnél a Duna miatti apadási tendencia mellett legfeljebb néhány deciméteres emelkedést okoz a rábai árhullám a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

A Murán az ár Letenyénél tegnap reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Kapcsolódó témák: #árvíz | #árvízvédelem | #Duna | #rába |