Fejlesztés Pannonhalmán

Megnyílt Pannonhalma (fogadó) portája

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2021.08.19. 12:21

Elkészült és hivatalosan át is adták Pannonhalma és a kistérség új, turisztikai látogatóközpontját. A Pannonhalmi Porta, ahogy azt a neve is mutatja, fogadó szerepet tölt be a város életében.

Az egykori TSZ műhelyek helyén megvalósult fejlesztés több mint 1 milliárd forintból készült, ennek döntő részét támogatásokból finanszírozták.

Pannonhalma életében komoly mérföldkő ez a fejlesztés, hiszen a város jövője a turizmus” – mondta az ünnepélyes megnyitón Vas Gábor polgármester.

Fotó: Marcali Gábor

Hiánypótló ez a látogatóközpont, amelyben hiánypótló szolgáltatások kaptak helyet, a Porta egy kapu a külvilág felé, amin keresztül fogadjuk a hozzánk érkezőket” – tette hozzá a városvezető.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Pannonhalma igazi kistérségi központtá vált, 15 év alatt nagyot lépett előre a város sok ember közös munkájának eredményeként” – emelte ki a rendezvényen Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője.

Fotó: Marcali Gábor

Hozzátette: „Ez a fejlesztés, ez a látogatóközpont mindenki számára jó, ide a fiatalok és az idősek is betérhetnek, ugyanúgy, ahogy a helybeliek és a turisták is megtalálják itt a számításukat”.

A Magyar Kormánynak köszönhetően soha nem látott mértékű fejlesztések zajlanak Győr-Moson-Sopron megyében is, minden településen sikerült valamit felújítani, kicserélni, modernizálni” – mondta beszédében Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Fotó: Marcali Gábor

Pannonhalma bebizonyította, hogy nem csak a főapátságból áll, de a városban is van élet, egyre több minden újul és szépül meg a településen is” – tette hozzá. „Élmény körbenézni Pannonhalmán, amit hamarosan minden igényt kielégítő kerékpárút köt össze Győrrel, sőt egy komoly kerékpáros kör alakulhat ki a régióban, ami tovább erősítheti a turizmust a kistérségben” – hangsúlyozta a megyei elnök.

A járvány után egy teljesen új időszak kezdődött a turizmusban, sokkal jobban felértékelődött a belföldi turizmus, egyre népszerűbbek a kis, vidéki, rejtett kincsek, olyan, mint amilyen Pannonhalma és környéke” – emelte ki Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója.

Fotó: Marcali Gábor

Reneszánszát éli a belföldi turizmus, ahol komoly előny, ha valaki komplex turisztikai kínálatot tud felmutatni, olyat, amilyet Pannonhalma kínál Győrrel közösen” – mutatott rá a szakember.

A Pannonhalma Portában tourinform iroda, helyi termékbolt, komplex kerékpáros és E-bike centrum, valamint egy 100 fős étterem is helyet kapott.

Fotó: Marcali Gábor

Utóbbit Nagy Eszter séf vezeti, aki a 2018-as Konyhafőnök szuper döntőse. „Új kihívást kerestem, hamar beleszerettem ebben a helybe, ahova várom azokat, akik szeretik az ételeimet, szívesen látom, látjuk a turistákat, de a helybelieket is” – fogalmazott Nagy Eszter.

Galéria: Marcali Gábor

A központ fő attrakciója az a hazai viszonylatban egyedülálló kiállítás, ahol egy időutazásnak köszönhetően a török kori végvárak világába pillanthatnak be a látogatók. A Pannonhalma Portát Hortobágyi Cirill pannonhalmi bencés főapát áldotta meg, majd átvágták a nemzeti színű szalagot, a Porta homlokzatának feliratát pedig egy korhű ruhába öltözött magyar végvári katona leplezte le.

Az átadón a Győr+ Televízió forgatott:

Kapcsolódó témák: #átadó | #Győr+ TV | #híradó | #Pannonhalma |