Felelősség másokért

Megalapításának 2. évfordulóját ünnepelte a Pannonhalmi Rotary Club

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.04.28. 20:22

A Pannonhalmi Rotary Club 2020 tartotta meg ún. charterjét, amely alapítást jelent. A szervezet két éve jött létre, ma pedig nem csak ők, de a Győri, valamint az összes többi rotary club együtt ünnepelt, a Pannonhalmi Bencés Főapátság szomszédságában.

Balogh László, a Rotary Club Pannonhalma alapító elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és felkérte Hortobágyi T. Cirill, pannonhalmi főapátot, hogy adjon áldást az összejövetelre. A főapát kiemelte, hogy egy szervezet arra való, hogy a figyelmet a köz értékei iránt felkeltse és felelősséget vállaljon másokért – a Rotary pedig pontosan ezt teszi.

Dr. Horváth József, a Győri Rotary Club alapító elnöke, a Pannonhalmi Rotary Club tiszteletbeli tagja, a club alapítási megbízottja a Győr+ Médiának arról beszélt, hogy nagy ünnep a mai.

Sokan kérdezhetnék miért van itt ennyi szervezet, hiszen a rotary clubokon kívül, civil szervezetek is eljöttek. Tulajdonképpen ez egy szimbiózis, ami létrejött, itt vannak tájegységi egyesülések ezek mind baráti-és együttműködési alapon működnek. Három alapelvünk van: a jótékonyság, barátság, valamint a közjónak a szolgálata. Ezek mentén működünk, teszük a közös jóért és közben tiszteljük egymást.”- fogalmazott az alapító elnök. 

A rendezvényen ezt követően a Pannonhalmi Rotaract 2021, azaz a fiatalokat összesítő jótékony szervezet tagjait köszöntötte Németh László Frici, a Rotary kormányzója. A fiataloknak esküt is kellett tenniük, majd megkapták a rotarys kitűzőket.

A pódiumon Széles Sándor, kormánymegbízott is elismerő szavakat közvetített a résztvevők felé. Egy történetet mesélt egy fülemüle családról majd ebből azt a konzekvenciát vonta le, hogy az apáknak nagy a feladatuk az életben, ezáltal a férfiak vállán óriási a felelősség, ahogy a most esküdt fiatal férfiakén is. A vezető kiemelte, hogy Pannonhalma, de egész Győr-Moson-Sopron megye szerencsés helyzetben van.

“Ez csak akkor maradhat így, ha mindenki a munkája és a tehetsége legjavát adja, így lesz minden rendben és így tud majd minden megfelelően működni. ” A kormánymegbízott hozzátette: “Pannonhalmán ezer éve adnak példát az egész világ számára.”

Az esemény jóízű beszélgetésekkel, öröm zenéléssel és önfeledt falatozással folytatódott.  

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #Pannonhalma | #rotary |