Kormányinfó

Május végére meglehet a magyar nyájimmunitás

Fotó: MTI/Kiss Dániel
Győr+
2021.04.15. 11:21

3,5 millió beoltott után, várhatóan jövő hét közepén nyitnak a teraszok, naponta 50-100 ezer fővel nő az új regisztráltak száma, május végére lehet meg a magyarországi nyájimmunitás - Kormányinfót tartott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a tájékoztatót azzal kezdte: „Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki munkájával és rendkívüli helytállásával hozzájárul Magyarország működőképességének megőrzéséhez ebben a rendkívül nehéz időszakban.”

Hozzátette: az oltási kedv növekszik, ezt a regisztráltak emelkedő száma is jól mutatja. A mai nappal 4 millió 217 ezerre emelkedett a koronavírus elleni oltásra regisztráltak száma hazánkban. Ez az adat naponta 50-100 ezer fővel növekedett az elmúlt napokban. A háziorvosoknál ott van a teljes lista, mindenki megkaphatja az oltást, aki szeretné. Magyarország célja, hogy a 8 milliós felnőtt lakosság minden tagja védettséget szerezzen – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A beoltottaknak mindössze 1 százaléka betegszik meg, ez azt mutatja, hogy vakcinák még annál is hatékonyabbak, mint amit a gyártók előzetesen jeleztek: „99 százalékos hatékonyságot mutatnak a friss adatok” – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte: olykor üzleti okok állnak egy-egy vakcinával kapcsolatos negatív információk mögött, éppen ezért ismét leszögezte: a Magyarországon használt összes vakcina biztonságos. A kormány kampányt hirdet, többek között óriásplakátokon is népszerűsítik majd az oltások felvételét.

A magyarországi nyájimmunitás elérése több, mint hatmillió embernél lehetséges. Ez hazánkban a mostani oltási ütem mellett várhatóan május végére lehetséges – mondta Gulyás.

A kormányülésen született döntések:

  • 3,5 millió beoltottnál (jövő hét közepén várhatóan) nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai
  • a közterületi használati díjakat (teraszdíj) eltörlik, méghozzá egységesen az egész országban
  • a bértámogatás az éttermeknek májusban is jár
  • a turisztikai ügynökség kézikönyvvel segíti a vendéglátóhelyek működését
  • az oktatás területén az emberek kellő óvatosság mellett, a fokozatos újranyitást támogatják, ennek megfelelően első lépésként az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra április 19-étől

Az iskolák működésével kapcsolatos konkrét kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: az intézményvezetők engedélyezhetnek távolmaradást. Akik nem vesznek részt a megtartott jelenléti tanórákon, digitális oktatásban jelenleg nem tudják pótolni az elmaradt órákat – jegyezte meg.

Újabb kérdésre a miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: az egészségügyben sem írták elő a kötelező oltakozást, így a vendéglátóiparban dolgozók számára sem fogják kötelező jelleggel előírni az oltás felvételét és oltási igazolás meglétét.

Mikor lesz a vége a járványnak? – kérdezték írásban a minisztert, amire így válaszolt: „Aki nem jós, és nem látja előre a jövőt, annak nagyon nehéz válaszolnia erre a kérdésre, majd hozzátette: „Magyarország is csak akkor lehet teljes biztonságban, ha a környező országokban, Európában és az egész világon is egyszer és mindenkorra, végérvényesen legyőzik a járványt“.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #oltás |