Hirdetés
Védelem és fejlesztések

Magyarország biztonságos

Fotó: Vig Norbert
J. Kovács Andrea
2022.03.09. 10:40

Sokan eljöttek arra a lakossági fórumra Gönyűn, ahol Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt Kara Ákos országgyűlési képviselő vendége. Bakondi György válaszolt a Győr+ Média kérdéseire.

Hirdetés

Milyen a helyzet jelenleg a magyar határokon?

Bakondi György: Két határszakaszunk van, ami különös odafigyelést igényel. Az egyik változatlanul a délszláv határ, elsősorban a szerb, de esetenként a horvát részen is. Már a 27 ezer főt meghaladta az elfogott határsértők száma, ez tízezerrel több mint tavaly ilyenkor. Több mint 210 embercsempész ellen indítottunk büntetőeljárást, folyamatos nyomás alatt áll elsősorban a szerb szakasz, ami nagy erőfeszítést igényel a rendőrségtől és a honvédségtől, valamint önkéntes segítőinktől.

Hirdetés

Egészen más feladatot kell ellátnunk a magyar-ukrán határon, ahol az érkező menekülteket fogadjuk, hiszen mi vagyunk az első biztonságos ország, ahová a háború borzalmai elől elmenekülhetnek. Ezt a munkát Magyarország nagy társadalmi összefogással teljesíti. Emellett természetesen rendvédelmi feladatunk is van. Meg kell oldani az érkezők szűrését, hogy a magyar belbiztonságra veszélyesek ne jussanak be az országba. Jelen van a térségben a honvédség, hogy ha a helyzet tovább romlik, akkor a határvédelmi feladatokat is elláthassák.

Magyarország ma biztonságos…

B. Gy.: A legfontosabb, hogy Magyarország biztonságos. A kormány minden szempontból olyan döntéseket hoz, hogy ez a biztonság fenntartható legyen; ne fenyegessék sem súlyos gazdasági következményekkel járó veszélyek, sem háborús helyzet ne kockáztassa az emberek életét.

A magyar kormány 2010-től komoly erőfeszítéseket tett, hogy a gazdaságot talpra állítsa, a társadalmi feszültségeket, nehézségeket csökkentse, a családokat támogassa. A mai helyzet tükrében az is nagyon fontos szempont, hogy néhány évvel ezelőtt megkezdtük a magyar honvédség megerősítését. Óriási eredmény a fejlődő gazdaság, a családok sokoldalú támogatása, az adórendszer jelentős reformja és a járványhelyzet után kialakult pozitív fejlemények. Ugyanakkor, ha a hadsereget nem kezdtük volna el fejleszteni, akkor ott tartanánk, mint 2010-ben, amikor 17 tartalékosa volt a magyar honvédségnek és sok víztisztító géppel rendelkezett. Vagyis, ha nem kezdtünk volna fejleszteni, a honvédség ma nem lenne képes a határ biztosítására és a magyar emberek biztonságának garantálására.

Milyen irányú fejlesztések zajlanak a hadiiparban?

B. Gy.: A világon mindenhol húzóágazat ez az iparág. Minden olyan új kísérlet, kutatás, amelyet a hadiipar elkezd alkalmazni, rövid időn belül a gazdaság más területein is szerepet kap. Épp ezért a kézi fegyverektől kezdve a gyalogsági harci járművek gyártásáig, tüzérségi eszközök, lőszerek gyártásáig sok fajta fejlesztés kezdődött.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #háború | #híradó | #Honvédelem | #katonaság |
likeold
a fb oldalunkat