Lemondott Novák Katalin, nem sokkal később Varga Judit is!

Győr+ Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
2024.02.10. 17:27

Vasárnap érkezett volna haza Katarból, de megszakította külföldi utazását Novák Katalin, aki rendkívüli bejelentést tett az M1-en. Az államfő szombaton lemondott tisztségéről. Néhány perccel később Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is bejelentette lemondását, aki még tárcavezetőként ellenjegyezte a Novák Katalin által aláírt, nagy port kavart elnöki kegyelmet.

Portálunk is beszámolt részletesen arról a kegyelmi ügyről, mely a napokban nagy port kavart országszerte. Novák Katalin kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek, azóta rengeteg támadás érte a köztársasági elnököt, ezért is tartotta fontosnak, hogy február 10-én a közmédia csatornáján bejelentést tegyen!

Novák Katalin beszédét úgy kezdte: nem a politikusokhoz szól, hanem akiknek a szolgálatára felesküdött. “Azért vállaltam ezt a feladatot mert szenvedélyesen szeretem Magyarországot. Hiszek a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az érzéseket nagyszüleinktől kaptuk és szeretnénk gyermekeinknek átadni. Hoztam egy döntést érthető, hogy magyarázatot várnak Tőlem. Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. A kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyerekeket bántalmaz!

A gyermek a legfontosabb kincsünk, hiszem, hogy ebben egységes a nemzet. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.. Bocsánatot kérek mindenkitől! Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz” – hangsúlyozta Novák Katalin!

Novák Katalint 2022-ben választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, Áder Jánost követte az államfői székben. Novák Katalin két évet sem töltött a pozícióban.

Novák Katalin lemondását követően Varga Judit is bejelentette: visszavonul a közélettől, lemond az országgyűlési képviselői mandátumomáról és az EP-lista vezetéséről is.

“Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is. Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – tudatta közösségi oldalán is Varga Judit.

Kapcsolódó témák: #köztársasági elnök | #lemondás | #pedofília |