Kösse be magát!

Havassy Anna Katalin Illusztráció: Depsoitphotos
2023.03.26. 16:51

A rendőrség mindig kiemelt figyelmet fordít a közlekedés során kötelező passzív biztonsági eszközök használatára, ám 2023-ban az ellenőrzések középpontjában a biztonsági öv becsatolása áll. Muszáj, mert sajnos még nagyon sokan mellőzik, hogy bekössék magukat. Pedig nem csak kötelező és büntetés jár érte, hanem életet is menthet.

Tudom, sokan jönnek olyan esettel, amikor valaki azért hunyt el, mert nem tudta kicsatolni az övet. Tény, ilyen is előfordul, viszont ahhoz képest, hogy mennyien nem tértek már haza azért, mert nem kattintották be az övet, ezek száma elenyésző. Az sem lehet mentség, hogy csak rövid távra vagy időre ült valaki az autóba. Ugyanis nincs sem távolsági, sem időkorlát. Az sem indok, hogy a „saját autómban azt csinálok, amit akarok!” Ugyanis a közlekedés társasjáték, a biztonsági öv használata pedig nem egyenértékű mondjuk azzal, hogy eldönthetem, melyik rádiót hallgatom. Az sem ment fel az öv használatától senkit, ha csak lakott területen belül van valami dolga.

Nem érdemes trükközni a hát mögötti bekötéssel vagy a vakdugóval. Ugyanis ha beülünk a volán mögé, onnantól nemcsak önmagunkért, hanem az utasainkért és a forgalom többi résztvevőjéért is felelősek vagyunk. A kulturált, biztonságos vezetéshez pedig az is hozzátartozik, hogy belegondolunk mások helyzetébe is, s minden körülmények között vigyázunk egymásra.

Ne azért kösse be magát mindenkit, mert megbüntet a rendőr, hanem azért, mert az egészségnél és az életnél nincs fontosabb!

Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #biztonsági öv | #jegyzet | #közlekedés | #Szemszög | #vezetés |