Ingatlanpiac

Kettős ütemű drágulás az albérletpiacon

Fotó: Győr+
Győr+
2021.10.27. 12:38

Október közepén átlagosan havi 150 ezer forintért kínálták a budapesti lakásokat a tulajdonosok. Az V. kerület pedig áttörte a 200 ezer forintos határt. A megyeszékhelyek közül Veszprém és Székesfehérvár a legdrágább, 130 ezer, illetve 125 ezer forintos átlagos havi bérleti díjjal.

Hirdetés

Felemásan alakultak szeptemberben az albérletpiaci mutatók. Havi szinten lassult az áremelkedés, éves szinten viszont fordított a helyzet – derül ki az ingatlan.com új elemzésében, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexét, emellett – több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján – a különböző nagyvárosokra jellemző októberi bérleti díjakat is felsorolja.

Szeptemberben országszerte 0,9 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest. Ez lassulást jelent a lakbérindex április óta végbement 1-2,7 százalékos havi szintű emelkedéséhez képest. Éves összevetésben viszont országosan 5,7 százalékos növekedés következett be, szemben az augusztusi 3,9 százalékkal.

Az országosan havi alapon látható lassulás pedig az nyári albérletszezon kifutásával magyarázható” – kommentálta az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: Az albérletárak a drágulás ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Bár most szeptemberben tavalyhoz képest már drágábban lehet ingatlant bérelni, az albérletárak országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

A megyeszékhelyeken 110 ezer forint volt az átlag, ám tetemes különbségek vannak a különböző városok között. Veszprém a legdrágább 130 ezer forintos összeggel, a második pedig Székesfehérvár 125 ezer forinttal, a harmadik pedig Debrecen 120 ezer forinttal. Balogh László azt mondta: “Veszprém egyetemváros, emellett az országos átlagnál fejlettebb iparral rendelkezik, továbbá a Balaton közelsége is támaszt ad az ottani keresletnek. Székesfehérvár szintén rendelkezik felsőoktatási intézménnyel és ugyancsak gazdaságilag az erősebb nagyvárosok közé tartozik, továbbá Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt is élénknek mondható a város albérletpiaca.

Grafika: ingatlan.com
Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gazdaság | #ingatlanpiac | #lakáspiac |