Gulyás Gergely: Az inflációt le fogjuk törni!

Győr+
2023.03.09. 12:09

Mit miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely, a Miniszterlenökség vezetője arról beszélt, hogy hosszú ülést tartott a kormány, és ezen a háborús helyzet volt a középpontban. Elhúzódó háborúra kell számítani – tette hozzá. Mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásra van szükség, hogy a gzadaságra gyakorolt negatív hatásokat csökkentsük. Humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának Magyarország – tette hozzá.

Az Európai Bizottság április-májusban értékelheti, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait, ami ahhoz kell, hogy a hazai egyetemek uniós támogatásokhoz jussanak és részt vehessenek az Erasmus +-os programokban – közölte Gulyás Gergely

Az inflációt le fogjuk törni! – jelentette ki a miniszter. A családok és a nyugdíjasok védelme érdekében hozott döntéseket a kormány. A munkahelyek védelmében gyármentő programot hoztak létre, a kamatstopot kiterjesztették a kis- és középvállalkozások hiteleire, nemzeti tőkeholdingot hoztak létre, 7500 agrárvállalkozást támogatnak a törlesztőrészletek felfüggesztésével, megemelték a munkába járás költségét az alkalmazottaknak a diákhitelre is kiterjesztették a kamatstopot, ezzel segítve az egyetemistákat – sorolta a kormányintézkedéseket Gulyás Gergely.

Szólt arról is, hogy a minimálbért, és a garantált bérminimumot is jelentősen emelték.

Visszaállították és kifizették a 13. havi nyugdíjat – tette hozzá.

Az élelmiszerárstop a legszegényebbek számára a legfontosabb – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az eddigi 300 milliárdról 1000 milliárd forintra emelték a Baross Gábor Programban lévő hitelkeretet – jelentette be a miniszter. 

Kérdésre elmondta azt is Gulyás Gergely: az átlag pedagógusbér 800 ezer forint felett lesz, ha sikerül megállapodni az EU-val, és ezt a baloldal nem akadályozza meg. A kormány ugyanakkora nagy lépést szeretne tenni a pedagógus-bérek tekintetében, mint az előző ciklusban az egészségügyi dolgozók felé tett. Mivel több tanár van, mint orvos, ezért ez nagyobb kiadással jár, de ezt a kormány vállalja – szögezte le a miniszter.

A kormány hogyan értékeli a finn- és a svéd NATO-tagsággal kapcsolatos delegáció munkáját? Az értékeléssel még várnak, a frakció fogja előbb meghallgatni a delegációt, a kormány azonban támogatni fogja a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikációját, de megismételte, hogy a frakcióban volt vita erről – felelte Gulyás Gergely.

“A jövő évben is szeretnénk fenntartani a rezsicsökkentést, és vannak olyan szektorok, ahol jelentős extraprofit keletkezett” – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az a méltányos, hogy a nagy nyereséget elkönyvelő cégek is hozzájárulnak a gazdaság működéséhez. „Ahol tudjuk, ott jövőre ki fogjuk vezetni az extraprofit-adót” – tette hozzá a miniszter.

Kiterjeszthetik a vármegye-bérleteket

Jó lenne, ha a városokban is használható lenne a vármegyebérlet, viszont a helyi tömegközlekedést az önkormányzatok üzemeltetik, velük Lázár János minisztériuma tárgyal, így nem kizárt a megállapodás sem – árulta el kérdésre Gulyás Gergely.

Orbán Viktor jelentette be március 9-én, hogy gázerőmű-építésekbe kezd az ország:

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: az energiaügyi miniszter egyik célkitűzése volt, hogy az ország energiaellátását legnagyobb mértékben hazai forrásból biztosítsuk, gázerőművek gyorsan építhetők, bár ez is 2-3 évet jelent. 

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a német hatóságoknak joguk volt megállítani a Fradi-szurkolók vonatát, és meg kell várni a végleges híreket. Hét konzul segíti a magyar szurkolók jogvédelmét – tette hozzá. Senkinek nem jó, ha a szövetséges országok szurkolói között ellentétek vannak – mondta a miniszter.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #kormányinfó |