Drogot fogyasztott a férfi, aki halálos balesetet okozott az Árpád hídon

Győr+ Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
2024.07.05. 10:16

Lopott taxival okozott halálos balesetet egy férfi szerda éjszaka az Árpád hídon. A III. kerületből vitte el az autót, majd a forgalommal szemben felhajtott a hídra, ott történt a halálos karambol. A balesetet okozó férfi az egyik halálos áldozat, rajta kívül ketten vesztették életüket: egy 32 éves nő és egy 34 éves férfi, akik az egyik vétlen autóban ültek; további négy ember megsérült.

Egy Budáról Pest felé haladó autó fedélzeti kamerája rögzítette a baleset előtti pillanatokat. A felvételen jól látszik, ahogy a taxi a túloldalon a forgalommal szemben száguld. A szabályosan közlekedő Suzuki vezetőjének esélye sem volt elkerülni az ütközést. Az összetört autóba hátulról egy másik taxi is belerohant.

A vétlen autó két utasa és a balesetet okozó 43 éves férfi a helyszínen meghalt, a másik taxi vezetőjét és utasait a tűzoltók vágták ki a roncsból.

A mentők súlyos sérülésekkel vitték őket kórházba. „A baleset helyszínére öt mentőegység érkezett. Sajnos egy nő és két férfi életét nem lehetett megmenteni. Rajtuk kívül négy férfi szorult ellátásra. Jellemzően mellkasi, hasi, illetve fejsérüléseket szenvedtek. A mentők szakszerű első ellátás után mindannyiukat kórházba szállították” – részletezte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A balesetet okozó férfi a taxit a III. kerületi Tavasz utcában némi dulakodás után vette el a pihenőidejét töltő, a kocsi mellett dohányzó tulajdonosától.

Miután megszerezte a kocsit, a forgalommal szemben felhajtott az Árpád hídra.

„Ekkor a lehajtón, ami a férfinak felhajtó, összeütközik egy szürke Hyundaijal. Itt kizárólag anyagi kár keletkezett, a férfi nem állt meg, és továbbhajtott Pest irányába. A margitszigeti lehajtó után nem sokkal történik a balesetsorozat második nagy mozzanata, amelyben további másik két autó érintett: egy szürke Suzuki, illetve egy másik taxi” – tájékoztatott Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a balesetet okozó férfit aznap hajnalban zavart viselkedése és kábítószer birtoklása miatt előállították a rendőrségre. Miután elmúlt a drog hatása és kitisztult a tudata, gyanúsítottként kihallgatták, majd – mivel együttműködő volt a hatósággal – elengedték.

Csécsi Soma hozzátette: „A férfi a kihallgatásán a kábítószer fogyasztását, a bűncselekmény elkövetését elismerte, a gyanúsítás ellen panaszt nem tett, azonban vallomást sem tett. Tekintettel arra, hogy ekkor az őrizetbe vétel feltételei nem álltak fenn, a férfit szabadon bocsátottuk.”

A rendőrök feltételezik, hogy a szabadlábra helyezett férfi napközben ismét fogyasztott kábítószert.

Jelenleg igazságügyi orvosszakértők vizsgálják, hogy amikor késő este elrabolta a taxit és ámokfutásba kezdett, drog hatása alatt állt-e.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke az M1-nek azt mondta: sem a taxis nő (akitől elvették az autóját), sem az összetört autónak nekiütköző sofőr nem hibázott.

„Sokkolta mind a taxisokat, mind az utazóközönséget, mind az egész társadalmat a tegnap éjszakai esemény, amiben két taxis érintve volt. Vétlenek voltak, mind a két taxi vétlen volt ebben a közlekedési eseményben. Nagy a kár, az anyagi kár jelentős, az életveszélyes állapot figyelembevételével, és (sajnáljuk) azokat az elhunytakat, akik vétlenek voltak ebben az eseményben. Ez egy borzasztó tragédia” – fogalmazott Metál Zoltán, Országos Taxis Szövetség elnöke.

A mostani baleset alig pár száz méterre és szinte napra pontosan egy évvel azután történt, hogy az Árpád hídon egy másik ámokfutó elvesztette uralmát a kocsija fölött, átszakította a szalagkorlátot, és halálra gázolt egy, a járdán haladó kerékpárost. Kiderült, hogy két autó versenyzett egymással. Az ügyben még folyik a nyomozás.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #baleset | #kábítószer | #közlekedés | #rendőrség |