Csak magyar rendszámmal lehet rezsicsökkentett áron tankolni holnaptól

Fotó: Szentkirályi Alexandra//Facebook
Győr+
2022.05.26. 14:49

Kormányinfót tartott az új kormány, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vesz a sajtótájékoztatón.

Az újonnan felállt kormány első Kormányinfóját tartják ma. Jellemzően ezeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartják, ritka esetekben Orbán Viktor vezeti az eseményt. Most azonban Nagy Márton, az újonnan kinevezett gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is részt vesz a sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely szerint a cél, hogy megvédjék az eddig elért eredményeket. Ebbe a körbe tartozik a rezsicsökkentés védelme és az árstopok bevezetése. A rezsicsökkentés fenntartása a kormány legnagyobb és legnehezebb feladata, mert Európában többszörösére nőnek az energiaárak. A háborús veszélyhelyzetben a kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. 

A jövő évi költségvetést pedig a kormány ma átadja a költségvetési tanácsnak. Az Országgyűlés június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet. 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számolnak – jelezte Gulyás Gergely.

A tegnap bejelentett rezsi- és honvédelmi alapok bevételi oldalairól is beszélt Gulyás Gergely:

  • A bankszektorban az extraprofit különadó mellett a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték.
  • Biztosítói szektor: 50 milliárd forintot vonnának el.
  • Energiaszektor: főként a MOL érintettsége jelenik meg itt, 300 milliárd forintról van szó.
  • Kiskereskedelmi szektor: 60 milliárd forint.
  • Telekommunikációs szektor: 40 milliárd forint.
  • Légitársaságok: 30 milliárd forint.
  • Gyógyszerforgalmazói szektor, ide nem értve a kis gyógyszertárakat: 20 milliárd forint.

Visszatér a reklámadó is: ez január 1-től 15 milliárd forintnyi bevételt hozhat.

Összességében az ismertetett szektorok egy nagyon jelentős extraprofitot termeltek Nagy Márton szerint. „Mi nem vesszük el a profitot, az extraprofitot vonjuk el” – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Épp ezért nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál.

Gulyás Gergely később kérdésre pontosított: lehet külföldi rendszámmal is tankolni, de a rezsicsökkentett, 480 Ft-os literenkénti árra csak magyar rendszámú járműk jogosultak.

Gulyás Gergely a katát váltó lehetséges adóval kapcsolatban elmondta, hogy olyan szabályozási formát keresnek, amely visszaszorítja arra a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták. A lehetséges módosítás magában foglalná, hogy éves szinten 18 millió forint bevételig tervezik kiterjeszteni, elsősorban a kisegzisztenciák  támogatására.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: Magyarországon még egyetlen jelzés sem érkezett majomhimlő-gyanús esetről. A speciális laboratóriumi felkészültség, ami a vírus felismeréséhez szükséges, az NNK-ban rendelkezésre áll.

“Mostantól felmondhatnak a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, mert a kormány nem hosszabbította a járványügyi veszélyhelyzetet” – felelte szintén kérdésre a miniszter.

Gulyás Gergely szerint az, hogy a szomszédos országban háború van, senkinek nem nehezíti meg a nyelvtanulási, vizsgázási lehetőségeit. A járvány alatt ez indokolt volt, most nem, így nem lesz újabb nyelvvizsga-amnesztia.

Eddig 728 ezer menekült érkezett Magyarországra, két állam irányából. Menedékes státuszt 23,148, míg ideiglenes tartózkodásra jogosító engedélyt 120 ezren kaptak.

„Minél hamarabb” – válaszolta Nagy Márton arra a kérdésre, hogy mikor fognak megjelenni a különadó részletszabályai. „Napokban, és nem hetekben kell gondolkodni” – egészítette ki Gulyás Gergely. Nagy Márton szerint be kell szedni a pénzt. Összesen nagyjából 900 milliárd forintnyi pluszbevételt remél a kormány ezektől a lépésektől.