Átkelt a Szivárványhídon a hős mentőkutya, Lendon

HAK Fotó: Kulcsár Kulcsár Kutató – Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány
2023.10.24. 21:31

Szomorú hírről számolt be Kulcsár József, a Kulcsár Kutató – Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány vezetője hivatalos közösségi oldalukon: Lendon, a hős mentőkutya tizenegy évesen átment a Szivárványhídon. A németjuhász beteg volt, tervezett műtét közben aludt el örökre.

Kulcsár Józsefről, csapatáról és a Lendonról rendszeresen beszámoltunk a Győr+ Médiában is, hiszen nagyon sok szép sikert vittek véghez ők közösen: megannyi eltűnt személy nyomára vezette rá gazdáját Lendon, és a februári, pusztító törökországi fölrengésnél is segítséget nyújtottak.

A kivételes kutyára október 24-én tervezett műtét várt, hiszen korábban daganatot találtak a szervezetében. Sokan segítettek, hogy a költséges műtét megvalósulhasson, amiért József nem győzött hálás lenni az embereknek. Most ő kért, most nekik volt szükségük segítségre.

A nap folyamán József még arról számolt be, hogy a tervezett műtét előtt még egy ultrahang vizsgálatot végeztek a németjuhászon, ahol kiderült, hogy hererákkal is küzd, így azt a daganatot is el kell távolítani.

Este azonban jött a szomorú hír a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány hivatalos oldalán, hogy Lendon sajnos nem élte túl a műtétet.

„Ma délelőtt kaptuk a riasztást. Elkezdtünk készülődni. A helyszínre érkezve Lendon oly nyugodt volt. Ahogy tiszta tekintetével rám nézet… S leguggolva hozzá, összeraktuk buksinkat és lassan mondani kezdtem, hogy ez a riasztás most más. Majd bementünk a rendelőbe, nem mutatott félelmet, még az orvos kezét is nyalogatta és puszilgatta. Jól ismerték egymást. Eljött az idő… Mire én kint rágtam kezem, bent ment a műtét.

Bő másfél óra múlva jött az asszisztens, hív az orvos. Kicsit megkönnyebbülten elindultam be, nem gondolva semmi rosszra. Majd mikor befordultam a műtőhöz, meg kellett kapaszkodnom… Az orvos és az asszisztensek küzdöttek… Nagy volt a baj. Elszakadt egy artéria…

Lendon von der Winterschal

12 hetes órába került hozzánk, hozzám. Lendont 2012-ben a Jézuska hozta szentestén… Hamar összeszoktunk sokáig együtt aludtunk és mindenhová elkisért. Mindegy volt, hogy milyen terepen dolgoztam, nem félt semmitől. 11 évig volt a gyermekem a gyerekeim mellett. 11 évig volt hű társam, BARÁTOM és Családtag.

Idén februárban még a törökországi földrengésnél is segített több családnak. Személykereső és kutató kutyaként 9 évig dolgozott. Itthon több száz családnak és bajbajutottnak segített.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a támogatást és hogy velünk együtt szurkolt, hogy a műtét sikeres legyen, hogy mielőbb felépüljön. Lendon már odafentről segít.” – zárta Kulcsár József.

A törökországi mentőcsapat

Egy társállat elvesztése mindig nagyon nehéz, tudja ezt minden gazda. A mentő- és kereső kutyák azonban sokkal többek annál, mint gondolnánk. Különleges képeségekkel megáldott négylábúak, akikből remek gazdák és oktatók hozták ki azt a tudatást, amellyel az lett a hivatásuk hogy életüket mások megsegítésével töltsék. Vezető és kutya életreszóló szövetséget köt és minden egyes keresés, kutatás csak erősebbre fonja ezeket az eltéphetetlen láthatatlan szálakat. Akár sikerrel, akár kudarccal ér véget egy riasztás, a négylábú társ mindent megtett: olyan nincs, hogy egy kiképzett kutya ne venné komolyan a küldetést, a munkát.

Hálával tartozunk Lendonnak és természetesen a gazdájának is! Ilyen hősökre mindig szüksége van a világnak! Jó utat Lendon, az örök vadászmezőkön már semmi sem fáj!

Fotók: Kulcsár Kutató – Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány