Kulcsár József és Lendon is segít a törökországi katasztrófánál

HAK MTI/Koszticsák Szilárd
2023.02.10. 09:50

A Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítványt (KKMSZ) nem kell külön bemutatni a Győr+ Média olvasóinak, hiszen amellett, hogy számos alkalommal írtunk már róluk, rendszeresen segítenek a régióban eltűnt személyek felkutatásában. Kulcsár József és keresőkutyája Lendon is Törökországba sietett, hogy a többi magyar szakemberrel együtt mindent megtegyen a romok alatt rekedt emberekért.

A Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány (KKMSZ) amellett, hogy aktívan kiveszi a részét az eltűnt emberek keresésében, számos alkalommal jótékonykodik is, vármegyénket sem kihagyva. A magyar rászorulók mellett gondoltak az ukrán háború miatt nélkülözőkre is, így a Református Szeretet Szolgálat Alapítvány mellett a tiszabecsi határátkelőnél is segítséget nyújtottak.

József egyébként magyarpolányi, de oda megy, ahová kell, ahová hívják, vagy ahová a szíve szólítja. Több, mint harminc éve foglalkozik már mentőkutyákkal, sok sikeres keresésen vannak túl, s az évtizedek alatt sajnos ahhoz is hozzászokott, hogy nem minden küldetés járhat sikerrel. Az élet sokszor kegyetlen, s az emberi és az állati erő sem elég… Ám Kulcsár Józsefet – és a kereső hivatást űzők közül mindenkit! – kemény fából faragták, s ha kell, leszegett fejjel, de megy tovább, hogy újabb és újabb helyszíneken, újabb és újabb személyeknek segítsen. Megteszi, ami embertől és kutyától telik.

Kulcsár József és Lendon (középen) a többiekkel

Ebben a mentalitásban nevelkedett Lendon, a 10 éves németjuhász is. Hosszú évek kitartó munkájának és trenírozásának köszönhetően kiváló keresőkutyává érett, háta mögött megannyi sikerrel. Lendon – ahogy minden keresőkutya – különleges eb, a remény szimbóluma a kétségbeesésben, bizonytalanságban.

Kulcsár József és Lendon most a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvánnyal indult el a földrengés sújtotta Törökországba, hogy csatlakozva a többi mentőegységhez mindent megtegyenek a romok alatt rekedt emberek felkutatásában. Most nem annak van itt az ideje, hogy Józsefet telefonon keressük, a nyilatkozatok ráérnek. Ám megígérjük, ha hazatérnek, jelentkezni fogunk náluk. Mert bár sokan mondják, hogy az igazi hősök csendben dolgoznak, a nemes cselekedetek, az embertásainkért végzett önzetlen és emberfeletti munka nem maradhat titokban. József és Lendon: veletek vagyunk lélekben, ahogy az összes keresővel is, és köszönünk mindent!

Fotó: Kulcsár Kutató – Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány