Hirdetés
Állatvédelem

A téli madáretetés szabályai

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.11.23. 11:25

Az első fagyok beköszöntével az itthon telelő madaraknak nagy segítséget nyújt az emberek által kihelyezett madáretetők élelemmel. Azonban, ha szeretnénk segíteni a tél átvészelésében a madaraknak, akkor be kell tartani pár aranyszabályt az etetésükkel kapcsolatban.

Hirdetés

A legfontosabb, ha elkezdted, ne hagyd abba!

Az első és legfontosabb szabály, ha madáretetőt helyezel ki és feltöltöd élelemmel, akkor ezt folyamatosan hat hónapig meg kell tenned. Az etetési időszak az első fagy beköszöntétől, egészen áprilisig tart. Sajnos, ha valaki időközben meggondolatlanul abbahagyja a könnyen megszerezhető élelem kirakását, az az odaszokott madárállomány elpusztulásához is vezethet.

Amikor egy madár odaszokik az etetőhelyre, akkor az évek során akár messzi vidékről is képesek visszatérni a biztos táplálék reményében. Abban az esetben, ha valamiért még sem tudjuk tovább etetni őket, akkor napról – napra fokozatosan csökkentsük az élelmet, így megtanulják hogy nagyobb körben keresgéljenek tovább.

Hirdetés

Az etető elhelyezésére és feltöltésére vonatkozó szabályok

A madáretető elhelyezésének kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy nyugodt környezetbe helyezzük el, illetve olyan magasságba, hogy egy macska ne tudja elérni. Legjobb, ha életterünktől is távolabb helyezkedik el, mivel a madarak félénkek és nem szeretik az emberi impulzusokat. Az etető környékén lévő bokor segíthet menedéket találni nekik, ha még is megijednének.

A madáreleségeknek három csoportja van, ezeket együtt kell lehetőség szerint alkalmazni. Szükségük van sózatlan olajos magvakra, állati zsiradékra és vízre. Kifejezetten jó összetételű számukra a kereskedelmi forgalomban kapható hullámos papagáj és pinty eledelmix, ami gazdagon tartalmaz olajos magvakat. Gyümölcs szempontjából a leghasznosabb az alma, amit feltűzhetünk faágra, vagy akár a földön is hagyhatunk.

Állati zsiradékból adhatunk kacsa, liba, vagy sertéshájat is, vagy sótlan szalonnadarabot. Már széles körben árulnak a boltokban cinkegolyót is, ami a legoptimálisabb zsiradékforrás a madaraknak. Ezeken felül rakhatunk ki túrót, vagy lágy sótlan sajtot is, ezeket is nagyon szívesen fogyasztják.

Fagyos időben nehéz vízforrást találniuk, így gondoskodjunk friss vízről is. Érdemes időnként rápillantani, és ha fagyásnak indul, akkor meleg vízzel olvasszuk fel.

Higiéniai szempontból fontos, hogy ne hagyjuk megromlani a kihelyezett táplálékot, mindig annyit rakjunk csak ki, amennyit el is fogyasztanak. Az etetőt évi pár alkalommal érdemes átfertőtleníteni az esetleges madárbetegségek terjedésének megakadályozásáért. Tilos kenyérféléket, kalácsot, morzsát adni nekik, mert ezek a bélben erjedésnek indulva bélgyulladást okozhatnak, ami halálos kimenetelű is lehet a madarakra.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #madarak | #tél |
likeold
a fb oldalunkat