Hirdetés
Természet és mezőgazdaság

A méhek mentették meg a termést

Fotó: Győr+
Kárpát Zsolt
2021.06.10. 15:40

Több meggy és cseresznye lesz, mint amire a tavaszi fagyok után számítottak Győr legnagyobb gyümölcsösében. Ez annak köszönhető, hogy a méhek a másod és harmad virágzáskor be tudták porozni a virágokat. A gyümölcsös tulajdonosa azt is elmondta a Győr+nak, hogy a bodza is átvészelte a hideg hajnalokat.

Hirdetés

A korai meggyet már szedik, a cseresznye pedig másfél, két hét múlva érik be. „Szerencsére van mit szedni, aminek nagyon örülök, mert a tavaszi fagyok után úgy tűnt, hogy szinte semmi nem lesz a fákon.” – mondja Nagy Szabolcs. A Nagy Család Gyümölcsösének tulajdonosa hozzátette: „Mindenképpen a méheknek nagyon sokat köszönhetünk. Ugyanis a másod és harmad virágzáskor elvégezték a beporzást. Ez meg is látszik most a termésen. Az hozzá kell tennem, hogy a pontos terméshozam csak néhány hét múlva derül ki.”

Az idei hideg tavasz miatt a megszokotthoz képest másfél két hetes csúszásban van a természet. Ilyenkor már a cseresznyét szokták szedni.

Hirdetés

A cseresznye és a meggy gyorsan beérik ezért fontos, hogy időben legyen elég ember, aki leszedi a termést. Azonban, eddig sem volt könnyű ebben a térségben idénymunkást találni. Nagy Szabolcs most abban reménykedik, hogy a 16 év feletti diákok jelentkezni fognak, és itt keresik meg a nyaralásra szánt pénz egy részét. „ A fiatalokra várunk nagyon nagy számban. Szeretnénk, ha jelentkeznének, mert sokan a koruk miatt már nem vállalják a munkát. Természetesen idénymunkáról beszélünk, ami 4-5 napos ciklusokat jelent.„

A gyümölcsösben nem csak a munkaerőhiánnyal kell megküzdeni, hanem a seregélyekkel is. Idén először egy ausztrál műmadárral, és hangeffektekkel próbálják elűzni a kártékony madarakat.

A helyszínen készült képgalériánkat itt tekinthetik meg:

Kapcsolódó témák: #élelmiszeripar | #Győr+ TV | #természet |
likeold
a fb oldalunkat