A kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget

MTI Fotó: Marcali Gábor
2023.01.19. 13:42

Január 19-én a kormány úgy döntött, hogy kivezeti a tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert a gabona- és olajosnövények tekintetében - jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést indokolja az is, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit.

Hirdetés

A 2022 februárjában kirobbant háború az akkori körülmények között a magyar gabona gyors és tömeges kiáramlásának kockázatát rejtette magában.

Nagy István szerint a bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, ezáltal folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről. “Megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban. Az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, kukoricából és búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre kerülhetett sor 2022-ben” – fogalmazott.

Az állam nem avatkozott bele a piac működésébe, ennek ellenére egyes gabonapiaci felvásárlók a bejelentési rendszerre való hivatkozással sajnálatos módon visszaéltek erőfölényükkel – tette hozzá.

A miniszter kifejtette, a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott. 2022 augusztusa óta Ukrajna ismételten képes exportra való termelésére, így a kelet-európai uniós tagállamok gabonája iránt jelentősen csökkent a kereslet. A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonsága tekintetében – emelte ki.

Az Agrárminisztérium folyamatosan nyomon követi a gabonapiaci helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket annak stabilizálása érdekében – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #agrárminiszter | #gabona | #gazdaság | #mezőgazdaság |