Hirdetés
Egészség és életmód

A fogbetegségek emelik a koraszülés kockázatát

Illusztráció: Pixabay
Hajba Ferenc
2021.05.19. 16:26

Magyarországon a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának hiányzik az összes foga. A fogágybetegségek a fiatalok számára is súlyos veszélyekkel járhat.

Hirdetés

Ezzel a rémísztő hírrel kezdi a május 27-i egészségnap ismertetését a Semmelweis Egyetem honlapja. Az ismeretterjesztő sorozatairól is ismert hazai orvosi csúcsintézmény következő rendezvényén – melyre a győriek is ingyenesen regisztrálhatnak az egyetem honlapján – a fogágybetegségek súlyos hatásaival foglalkoznak.

A beharangozó cikkben dr. Horváth Attila, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinika adjunktusa azt írja:

Hirdetés

„A kezeletlen fogágybetegség nem csak fogvesztést okozhat hanem a szájüregben található káros baktériumok melléktermékei, mérgei a vérkeringésen keresztül más szervekhez eljutva, góctüneteket is előidézhetnek, melyek a legkülönfélébb panaszokhoz vezethetnek a hajhullástól, az ízületi fájdalmon át a szív-, érrendszeri betegségekig, és nyolcszorosára emelik a koraszülés kockázatát.”

Az adjunktus szerint tehát érdemes nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre – vagyis a helyes fogmosási technika elsajátítására.

A fogbetegségekkel kapcsolatos hiteles információkat kaphatnak azok, akik bekapcsolódnak az egyetem programjába. Regisztrálni a következő elérhetőségen ingyenesen lehet, ide kattintva.

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód |
likeold
a fb oldalunkat