63 millióból bővítették a Győrsági Kincseskert Óvodát

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.08.31. 14:13

Szerdán átadták a felújított Győrsági Kincseskert Óvodát. A meglévő épülethez egy 135 négyzetméteres új szárnyat építettek.

Egy új csoportszobával, öltözőfolyosóval, gyermek és felnőtt mosdóval, valamint raktárral bővült az intézmény. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az utóbbi időszakban egyre többen költöznek a Győr melletti településre, és egyre több gyermek is születik. Ezt hangsúlyozta az avató ünnepségen Győrság polgármestere.

„Győrság község folyamatosan fejlődik. Nem csak épül és szépül, hanem a lakosságszám is gyarapodik. A nemrégiben kialakított önkormányzati és a foghíjtelkeken sorra épülnek az új házak, és nagy örömmel látjuk, hogy ezekbe kisgyermekes szülők érkeznek. Néhány évvel ezelőtt az óvodánkba járó gyermekek létszáma elérte a törvény által megengedett maximumot, ezért elkezdtük keresni a pályázati lehetőségeket a bővülésre. 2020-ra bekerült a Magyar Falu Programba az óvoda bővítésének lehetősége, ma pedig már átadhatjuk az új épületszárnyat” – mondta Ferenczi Zsolt, aki hozzátette, végül közel 63 millió forintból sikerült véghezvinni a fejlesztést.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, addig folytatják ezeket a fejlesztéseket, amíg szükség lesz rájuk. „A Magyar Falu Programnak köszönhetően most ott tartunk, hogy már több mint 600 faluban sikerült felújítani, vagy bővíteni az óvodát. Sőt, olyan település is volt, ahol a 2007-2008-as években be kellett zárni az intézményt, most pedig újra ki kellett nyitni. Ezen felül 120 tornaszobát építettünk, több mint 1100 óvoda udvarát újítottuk fel. Ezeket a fejlesztéseket addig fogjuk folytatni, amíg szükség lesz rá, amíg születnek új gyermekek” – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

A fejlesztésért komoly lobbitevékenységet folytatott a térség országgyűlési képviselője. Kara Ákos beszédében úgy fogalmazott, számára választókerületének fejlődése és az itt élő emberek biztonsága a legfontosabb. „Két dolog határozza meg a mindennapi munkámat: az, hogy folyamatosan fejlődjön a térség, és az, hogy biztonságban tudjanak élni az itt élő emberek, családok. A biztonságot minden értelemben fontosnak tartom. Itt, Győrságon most egy olyan biztonságot jelentő fejlesztésről van szó, ami a családokat, meg a települési közösséget segíti abban, hogy biztonságban éljék a mindennapjaikat.” Az ünnepségen vidám műsort mutattak be a helyi óvodások, akik szeptember elsejétől már az új épületszárnyat is birtokukba vehetik. A fejlesztés 4 új munkahelyet generált, pozitív az is, hogy mind a négy új alkalmazott helybéli. A rendezvényen az is elhangzott, ha minden a tervek szerint alakul, következhet a győrsági bölcsőde fejlesztése is.