Járványhelyzet

3064 az új fertőzött és elhunyt 75 beteg

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.03.04. 09:12

A beoltottak száma 6 396 404 fő, közülük 6 173 237 fő a második, 3 816 971 fő már harmadik oltását is felvette.

3064 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 800 046 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 75 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 286 emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 618 574 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 137 186 főre csökkent. 2961 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 127-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk, csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A kormány bejelentette, hogy kivezeti a még meglévő járványügyi korlátozásokat és hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség is. Ma délután és szombaton is folytatódik az oltási akció a kórházi oltópontokon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, ezért a kormány kivezeti a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, és hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség.  A kormány kivezeti azt a szabályt is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást, kivétel ez alól a szociális és az egészségügyi dolgozók. A kormány fenntartja az egészségügyi veszélyhelyzetet, a kormány cselekvőképességének fenntartása érdekében egy esetleges újabb járványhullám megfékezésére.

A kórházak és az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz. Az új koronavírusos betegek ellátását az erre kijelölt kórházak végzik, a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak folyamatosan végzik, és emellett továbbiakban is biztosítják az kórházi oltópontok működését.

Márciusban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várjuk az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |