Hirdetés
Kormányinfó

Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség!

Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala
Győr+
2022.03.03. 10:12

Mit miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt.

Hirdetés

A tájékoztató kezdetén elhangzott, hogy Orbán Viktor a határon tartózkodik, ahogy Szentkirályi Alexandra is, így ő most nem vett részt a sajtótájékoztatón.

“A kormány a kormányülésen is végignézte a teendőket, hazánk határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat és semmilyen fegyverszállítmányt nem engedünk át a határon” – kezdte beszédét Gulyás Gergely. Szerintük ugyanis komoly az esélye annak, hogy ezeket a szállítmányokat megsemmisítik, így a kárpátaljai magyarok biztonsága érdekében ezt a lépést meg kellett hozni. Sok magyar család maradt ott, az ő biztonságuk kiemelten fontos.

Hirdetés

“Magyarország érdeke, hogy ne sodródjon bele a háborúba” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

“Fontos a humanitárius segítségnyújtás is, sok akció indult, ezt a kormány igyekszik minden szempontból támogatni” – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek belépést és segítségnyújtást biztosít. Kiemelte: a rendvédelmi szervek felkészültek a plusz feladatokra, eddig 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon. Van aki csak átutazóként érkezik, és vannak akiknek rokonaik vannak Magyarországon, így átmenetileg van hova menniük. Természetesen vannak olyanok is, akik szállást is igényelnek hazánkban – ismertette a politikus.

“A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsot a kormány működteti. A segítségnyújtásban sok szervezet vesz részt, mindenkinek a segítségét nagyra értékeli és becsüli a kormány. 1,350 milliárd forint értékű támogatást nyújt a kormány ezeknek a szervezeteknek” – ismertette Gulyás Gergely.

A kormány kezdeményezésére elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás is, eddig 200 millió forint érkezett ide. Igyekeznek a kárpátaljai igényeket kielégíteni eddig 600 millió forint értékben küldtek élelmiszert, gyermekek gondozásához szükséges ételeket, eszközöket. 30 tonna élelmiszer mellett 100 ezer liter üzemanyagot küldtek, de most indult egy 140 milliós szállítmány is, ami egészségügyi csomagokat tartalmaz.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország minden olyan szankciót elfogad és támogat, melyeket az uniós országok is elfogadnak. “A háború nem elfogadható eszköze a viták rendezésének. A szankciók kapcsán mégis óvatosnak kell lenni, hogy a háború árát ne a magyar, illetve európai emberek fizessék meg” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Paks esetén elmondta: mindenkinek lehet véleménye, de ha a Paks által termelt energiamennyiséget a szabad piacról kellene beszerezni, az éves szinten nagyjából 260 ezer forint többletköltséget jelentene háztartásonként.

A Sberbank csődje kapcsán elmondta, hogy a magyar Sberbanknál 70 ezer betétes betétje volt a bankban, 100 ezer euróig, 10 napon belül kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap a károsultakat. Vannak akiknek, ennél nagyobb betétei vannak, itt 12 önkormányzat is érintett, őket megpróbálja kártalanítani az állam, és hitelt is kapnak.

Gulyás Gergely rámutatott, hogy bár szerencsétlen módon egy választási kampány idejére esik a háború, a fontos az, hogy összefogás legyen. Az ország biztonsága fontosabb mint egy választási kampány. Minden politikai erőt arra kér a kormány, hogy felelősségteljesen viselkedjen az ország biztonsága érdekében.”

A kormány röviden tárgyalt a vírushelyzetről is, az ötödik hullám végéhez közeledünk, így kivezetik a szabályok többségét.

“Megszűnik a maszkviselési kötelezettség hétfőtől, megszűnik a védettségi igazolvány, a szociális és egészségügyi dolgozók kivételével már nem írhatják elő a munkáltatók dolgozóik kötelező oltását” – fogalmazott.

A miniszter tájékoztatója végén újságírói kérdések következtek. Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar gáztárolókban 54 százalékos a töltöttségi szint, még hónapokig kitart ez a készlet. Hozzátette, hogy a kormány ragaszkodik a rezsicsökkentés fenntartásához. A politikus azt is elmondta, hogy a januári és februári hónap alapján a magyar gazdaság nagyon stabil lábakon áll, sem a forint gyengülésének, sem a részvénypiacon látható mozgásnak nincsen gazdasági alapja. Gulyás Gergely bízik benne, hogy a magyar gazdaság különösebb sérülés nélkül éli túl ezt a válságot.

Egy következő kérdésre válaszolva a politikus kiemelte, hogy van elég oltás a menekültek számára, több millió mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre.

Gulyás Gergely a menekültek ügyében kiemelte: egy kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők munkaügyi helyzetével kapcsolatban. Mint mondta: közel 80 ezer betöltetlen álláshely van, tehát a szakképzett munkaerőt gyorsan lehet hasznosítani és mindenkinek hasznos, ha ezek az emberek fizetést kapnak, és el tudják látni a családjukat. 

“Egy hete tart a háború, ezért nagyon nehéz a várható hatásokról beszélni. A háború az inflációt növelni fogja” – fogalmazott Gulyás a sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: “Nekünk az unió tagállamai a szövetségeseink, míg Oroszország gazdasági partner. Mi egy másfajta működést várunk el Brüsszeltől, mint a Varsó Szerződéstől.” Egy másik kérdésre reagálva hangsúlyozta: “Oroszország nélkül a térségben nem lehet biztosítani a nyersanyagellátást.”

Visszatérve a menekültekre Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy humanitárius tanácsnak kell kidolgoznia egy eljárásrendet az egészségügyi problémák kezelésére. Akinek sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor ott jogosult mindenki az orvosi ellátásra a menekültek esetében is – mondta a miniszter.

A kormány egyébként kijelölte azokat a kórházakat a határ mentén, ahol adott esetben háborús sebesülteket is fogadnak.

“A költségvetés tartható, és nem kell módosítani, ha a háború belátható időn belül véget ér, de ha egy évig tart, akkor az értelemszerűen csökkenti a növekedési kilátásokat” – ezt már a magyar gazdaság kilátásaira vonatkozóan mondta Gulyás Gergely.

Közel másfél órás tájékoztatás után 12:30-kor véget ért a Kormányinfó.

Kapcsolódó témák: #háború | #járvány | #kormányinfó | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat