Karácsonyi ízek házilag

Gesztenyesütés otthon, egyszerűen

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.28. 17:46

Az adventi időszakban egyre gyakrabban járja át az utcákat, tereket a karácsonyi vásárok egyik kedvelt finomságának, a sült gesztenyének a finom illata. Jó hír, hogy az otthonunkba is becsempészhetjük ezt az utánozhatatlan illatot, néhány egyszerű praktikát követve mi magunk is könnyedén elkészíthetjük a sült gesztenyét.

Talán kevesen tudják, de a szelídgesztenye alacsony zsírtartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is gazdag. Rengeteg egészségügyi előnye mellett ráadásul gluténmentes, és még a cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása. Kevésbé felkapott élelmiszer, de karácsony idején azért találkozhatunk vele a vásárokban, s akár házilag is elkészíthetjük az ízletes sült gesztenyét!

Nem kell megijedni a gesztenyesütéstől, eláruljuk, hogy a puha, könnyen szétnyitható sült gesztenye titka magában az előkészítésben zajlik: óvatosan be kell vagdosni minden egyes szem domború oldalát X-alakban, hogy az majd sütés közben szétnyílhasson, s könnyedén csemegézhessük a finom, megpuhult belsőt.

Annak érdekében, hogy ne legyenek szárazak és kemények a gesztenyéink, mindenképp áztassuk be őket bevagdosás után. Minimum 1-2 órát érdemes a szemeket állni hagyni annyi vízben, amennyi bőven ellepi, de akár egész éjszakán át is ázhatnak. Ezalatt könnyen kiszűrhetők a kukacos, rossz gesztenyék, azok majd feljönnek a víz tetejére, így különválogathajuk őket.

Áztatás után jöhet a sütés, mégpedig úgy, hogy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a szemeket, és bő félórát sütjük 240-250 fokon. Ezalatt néhányszor le is spriccelhetjük vízzel a gesztenyéket, vagy behelyezhetünk egy másik tepsit is a sütőbe, amelybe egy pici vizet teszünk, s az így keletkezett pára hatására még tovább puhulnak a szemek.

A szétnyílt, feketés héj arra utal, hogy el is készült a sült gesztenyénk, de egy késsel mi magunk is ellenőrizhetjük a puhaságát. Ha a forró gesztenyét kivettük a sütőből, tekerjük konyharuhába, vagy öntsük egy zárható dobozba, hogy a távozó párától is puhulhassanak még egy picit. Ezután még melegen fogyasszuk el, élvezzük az otthon sült karácsonyi ízeket!

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó témák: #étel | #karácsony | #konyha |