Győri természeti kincsek a molinókon

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.03.23. 14:11

Győri Természeti Kincskereső címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán. A tárlatot a Reflex Környezetvédő Egyesület és az egyetem Barsi Ernő Szakkollégiuma szervezte azzal a céllal, hogy felhívja a győriek figyelmét a városban rejlő természeti kincsekre, úgy, hogy az itt élőket is bevonja azok keresésébe. Húsz helyi érték kapott helyet a molinókon, többek között a keddi közgyűlésen védetté nyilvánított Püspökerdő és a szentiváni tölgyes is.

„Ha egy idegennel beszélgetünk Győrről, annak eszébe jut a sport, kultúra, az ipar. Viszont nem nagyon gondolnak arra, hogy a város egy csodálatos természeti környezetben fekszik. Talán a „folyók városa” név beugrik, de az, hogy Győrben mennyi csodálatos fa és élőhely található karnyújtásnyira, arra általában nem nagyon szoktak gondolni. Ennek a kampánynak a kiinduló pontja volt, hogy rámutassunk ezekre kincsekre és ezzel is megmozgassuk a közösséget”- mondta Lajtmann Csaba a Reflex programvezetője.

Ahogy arról már beszámoltunk, érdekes aktualitása is van a kiállításnak, hiszen a keddi városi közgyűlésen hivatalosan is helyi védelem alá helyezték a város tüdejeként aposztrofált Püspökerdőt és egy másik nagy területet, a szentiváni tölgyest. „Nagyon örülünk a keddi határozatnak. 2015 óta a Püspökerdő védettségéért. Örülünk, hogy a városvezetés is hasonló állásponton van, mint mi. Nagyon fontos, hogy egy ilyen természeti kincs, védett értékké váljon, csak úgy, mint a szentiváni tölgyes” – hangsúlyozta Horváth Ferenc, a Reflex Egyesület elnöke. A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja a helyi értékek megőrzését és közvetítését.

Erről beszélt portálunknak Dr. Halbritter András tanszékvezető. „Az egyetem ezer szállal kötődik a városhoz, a városi értékekhez, a környezetvédelemhez, kultúrához, az értékek megőrzéséhez. Ezen belül a Barsi Ernő Szakkollégium névadójának az örökségét is továbbviszi, fontosnak tartja a honismeretet, a helyi természeti és kultúrtörténeti „kincsek” megőrzését és közvetítését.”

Az uniós projekt, melynek keretében a kiállítást is megrendezték májusban véget ér. A megnyitón elhangzott, a program végeztével is szeretnék folytatni azt a fajta munkát, amit elindítottak. 

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #tárlat | #természet |