Szijjártó Péter: Az a dolgunk, hogy megvédjük az országot

Fotó: MekliZ Fotó
Mireider Máté
2022.03.11. 18:01

A külügyminiszter a Győr+ TV Konkrét Extra adásának vendégeként érkezett Győrbe, akit az ukrajnai helyzetről és a háború hatásairól kérdezte a műsorvezető, Kárpát Zsolt. Győr országgyűlési képviselője, Simon Róbert Balázs arra is rámutatott a Konkrétban: Győrben sok támogatást kapnak a háború menekültjei.

Szijjártó Péter a Győr+ TV-ben beszél az ukrajnai helyzetről. Kiemelte, hogy háborús helyzetben különösen fontos: az ember ne beszéljen össze-vissza, “minden lépésünket a higgadtságnak, nyugodtságnak kell áthatnia”.

Természetesen szó volt a Zágráb mellett lezuhant, magyar légteret is sértő, rejtélyes eredetű és célú drónról is, amelyről lapunk is beszámolt. “A Magyar Honvédség az éjszaka folyamán detektálta azokat a radarjeleket, amelyek a korábban Ukrajnában és Romániában is feltűnt drónhoz tartóztak, és amelyről végül kiderült, hogy Zágráb mellett zuhant le. A nap folyamán még kétszer detektáltak a radarok hasonló jeleket, ezeket a felszálló repülők ellenőrizték, de nem találták a forrásukat. A magyar légierő teszi és tette a dolgát mindegyik alkalommal” – szögezte le Szijjártó Péter.

“Két szempontot kell szem előtt tartanunk: hogy megvédjük Magyarországot a leselkedő veszélytől amit a szomszédos háború jelent, azaz fegyveres csapatok átsodródásától a határon, valamint hogy ne sodorjuk az országot háborús helyzetbe azáltal, hogy katonákat vagy fegyvert küldünk oda.

“Jogos elvárás az emberek részéről, hogy magyarázzuk el nekik, hogy mi történik, és miért hozunk olyan döntéseket, amilyeneket hozunk” – világított rá Szijjártó Péter arra, miért és hogyan fér bele az idejébe a sok utazás mellett a folyamatos tájékoztatása is a közvéleménynek.

Ezzel a helyzettel a NATO-nak is dolga van, több NATO-tagország légtere érintett – mutatott rá a külügyminiszter.

Kell attól tartanunk, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba? – tette fel a kérdést Kárpát Zsolt. “Kockázatokkal jár a helyzet, nekünk az a dolgunk, hogy ezeket kivédjük” – húzta alá Szijjártó Péter.

A műsor vendége volt Simon Róbert Balázs is, Győr országgyűlési képviselője. A politikus rámutatott arra, hogy Győrben nagy összefogás volt és van az ukrajnai menekültek megsegítésére, több gyűjtőakció is indult a napokban.

Szijjártó Péter ehhez hozzáfűzte: 210 ezer körüli azoknak a száma, akik Ukrajnából menekültek hazánkba, és közülük 10 százalék alatti azoknak az aránya, akik harmadik országbeli állampolgárok, akik minél előbb továbbmentek vagy tovább szeretnének menni innen. “A menekülteket ellátással, menedékkel, és munkával segítjük. Össze kell kötni azokat a vállalatokat akik munkaerőt keresnek, azokkal a menekültekkel, akik munkát szeretnének kapni” – vetítette előre a külügyminiszter a jövőbeli terveket.

Szóba került Győr gazdasága is a műsorban, elsősorban az autóipar. A nyersanyaghiány, vagy a nem kellő mennyiségű nyersanyag már évek óta velejárója az autóiparnak. Az biztos, hogy az Oroszországra kivetett szankciók befolyásolni fogják a magyar gazdaság működését” – mutatott rá Szijjártó Péter

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt