Töltsük hasznosan az időt otthon is!

Maradj otthon – és szépítsd akár a díszkertedet!

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2020.03.30. 11:13

Egyik kedvenc témám a díszkert, aminek külön aktualitást ad a jelenlegi „maradj otthon” helyzet.

Drága édesanyám lakótelepi a kis erkélyünket ültette tele szebbnél szebb virágokkal, aminek a szomszédok a csodájára jártak.

Később nyugdíjasként a kiskertet gondozta ugyanolyan lelkesedéssel, miután kertes házba költöztek. Az én kedvenceim a magnóliák, pünkösdirózsák, és a különféle rózsafajok bontogatják most bimbóikat, hogy azután egyszerre virágba borítsanak mindent, és bódító illatuk betöltse a tavaszi levegőt.

A két legszebb hónapunk következik, így lesz lehetőségünk szellemileg és érzelmileg is töltődni, miközben természetesen aggódva hallgatjuk a híreket.

A pszichés stressz gyengíti az immunrendszert, ezért fontos, hogy pozitív dolgokkal foglalkozzunk!

Az általunk gondozott növények növekedésükkel és szépségükkel elbűvölnek, és további hozadékuk, hogy fontos elemei a biodiverzitásnak. Minden összefügg mindennel!

A díszfák megkötik a talajt, ahol hasznos mikroorganizmusok teszik élettelivé azt. Árnyékot adnak, és csodás virágaik vannak. Kora tavasszal a magnóliák büvölnek el minket, de fontos, hogy savanyú, tőzeges talajba ültessük őket! A különböző bokrok, mint az orgona, aranyvessző, jezsámen, stb. megkötik a szálló port, és mellesleg kellemes az illatuk. A futónövények, mint a klematisz, vagy a trombitafolyondár képes befutni romos épületeket, vagy a kerítésünket teszi élő növényzuhataggá. A rózsák csodás növények! Tavasztól az első hó megjelenéséig díszítenek. Először a ramblerek, ezek a hatalmas futó csodák bontanak virágot, majd jönnek a többi futók.

A tearózsák a nyárelő virágzó növényei, de metszéssel többszörösen is virágzásra késztethetők. A különféle bokorrózsák, ágyásrózsák egész nyáron virágoznak. Vannak még évelő és egynyári gyönyörűségek is. Muskátlik és más futónövénykéink a teraszok, ablakpárkányok díszei. Ezeknek a gyors növekedésük miatt különösen szükségük van folyamatos tápanyag utánpótlásra.

Némely gyümölcsfák is helyet kaphatnak dísznövényeink között.

Például a szomorú eperfa és társai. Az örökzöldek viszonylag kevesebb gondozást igényelnek. Készíthetünk sziklakertet szukkulens növényekkel, vagy fűszernövényekkel.

Gyönyörűek a lugasok is, ezeket vegyes növényzettel is telepíthetjük, például rózsa-klematisszal, a tövénél levendulával, vagy nyári orgonával. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot Én például imádok öntözni és rózsát metszeni, de a gazolás nem tartozik a kedvenceim közé. Érdemes alaposan átgondolni egy új kert felépítését, aminek tervezését bízzuk szakemberre! A régi, beállt kertekben is mindig akad fiatalításra váró részlet. A metszés, és a növényvédelem némi képzettséget igényel. Mai környezettudatos világunkban a klímavédelmi stratégia részét képezi a nagy mennyiségű zöldfelület kialakítása. Ehhez nagy mértékben járulhatunk hozzá magunk is, élőhelyünk növényesítésével.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom a kertészkedést! Egyrészt véd a vírusfertőzéstől, mert otthon maradunk, másrészt alaposan megdolgoztat, és így kicsit kikapcsolhatjuk agyunkat, legalább egy kis időre, a napi stresszhatások leküzdésésére.

Kapcsolódó témák: #Győr | #zooo+ |