Héjanász az avaron

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2019.11.11. 12:00

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy gyermekkori kedvenc elfoglaltságomat, a ragadozó madarak életének tanulmányozását képi formában is megörökítsem. Szegény édesanyám, ha tudta volna, hogy csibész, kiskamasz gyermeke 15 méter magas nyárfára felmászva, vércsefészket dézsmál, valószínűleg kirázza a hideg a veszélyes művelet hallatán. Szerencsére falusi nagymamámnál bőven volt hely a fiókák felneveléséhez.

Felnőtt fejjel természetesen már máshogy látom ezt, ellenben megtanított arra, hogyan kell felelősséggel gondozni kiszolgáltatott állatokat. Ezért azután külön öröm volt számomra, hogy részt vehettem egy bemutatón, ahol harris héjákat reptettek, és tanulságos előadásban is volt része a hallgatóságnak. A harris ölyv (más néven harris héja, vörös szárnyú ölyv) latinul Parabuteo unicinctus. A parabuteo jelentése álölyv. Innen ered a hivatalos név is, ám a solymászok, ragadozómadár-bemutatósok harris héjaként hivatkoznak rájuk.

Az Amerikai Egyesült Államok déli részétől Argentínáig, Chiléig fellelhető, bozótosok, félsivatagok lakója. Testhossza 45–58 centiméter, szárnyfesztávolsága 120 centiméter, testtömege 900 gramm körüli. A tojó nagyobb, mint a hím.

Kisemlősökkel, nyulakkal, patkányokkal, kígyókkal, gyíkokkal és madarakkal táplálkozik. A ragadozó madaraktól eltérően, általában csapatban vadászik. Rendkívül intelligens. Kaktuszok, fák tetejére építi gallyakból álló fészkét, amit levelekkel és fűvel bélel ki. Fészekalja 2–4 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. A tojó több hímmel is párosodik. Ez az egyetlen faj, amelyik falkában, csoportosan képes vadászni. Egyes solymászok kísérletet folytattak, melyek során olyan harris tojókat raktak össze, amelyek korábban még nem látták egymást, és a madarak azonnal teljes összhangban vadásztak.

Tartása Magyarországon is engedélyezett, de be kell jelenteni a madarat, illetve annak gyűrűszámát.

A fiatalok, illetve elsősorban a hím egyedek a vadászat során a kiszemelt táplálékállatot nem megfogni igyekeznek, hanem rárepülésekkel, támadásokkal azt nyílt területre próbálják terelni, ahol aztán az idősebb, tapasztalt példányok könnyen elkaphatják.

Mivel eleve jó csapatjátékos, így sokkal könnyebben képes beilleszkedni az emberrel történő közös vadászatokba. Igazán élvezetes látványt nyújt, amikor többen összedolgozva ejtik el a vadat. A harris ölyv a héjához (Accipiter gentilis) hasonló méretű, alacsony röptű vadászmadár. A harris héja elnevezés egyébként nem helytálló, mivel az ölyvfélék (Buteoninae) alcsaládjába tartozik. Karmai hosszúak, hegyesek, segítségükkel képes megkapaszkodni a szúrós kaktuszokon anélkül, hogy felsértené a lábát. A tojó nem éppen hűséges típus, akár több hímmel is párosodik, azok utána gyakran közösen etetik a költés és a fiókanevelés ideje alatt. Fontos, hogy legkorábban csak a tizenhat hetes kor elérése után szabad elválasztani a fiatalokat a szülőktől. Aki vadászni is szeretne vele, csak számos engedély beszerzése és speciális vizsga letétele után nyílhat erre lehetősége.

Kapcsolódó témák: #állatok |