Hirdetés
Zooo+

Cukormókusok mézédes világa

Nagy Ferenc
2019.09.04. 13:55

Íme a kis Yoda, a jedi lovag gyermekkorában, más néven a törpe erszényes mókus, kis siklóerszényes vagy cukormókus, angolul Sugar glider.

Hirdetés

A tréfát félretéve, ez az apró, nagy fülű kis állatka, Tasmániától és a szomszédos szigetektől kezdve Észak- és Kelet-Ausztrália erdein keresztül északon Pápua Új-Guineáig található meg. A törpe erszényes mókus Ausztrália egyik leggyakoribb emlős állata, és védett is. A törpe erszényes mókus éjszaka aktív és társas lény, legfeljebb 12 állatból álló csoportokban él. Tápláléka fák nedve, nektár, virágpor, rovarok és lárvák.

Az állat fej-törzs hossza nagyjából 15 centiméter, farokhossza szintén. A hím testtömege 90 gramm. Háta szürkés, orrától a hátsó lábáig sötét csík húzódik. Hasa világosbarna vagy világosszürke. A hosszú farkával fogni nem igazán tud, de siklás közben evezőként használja irányváltoztatáshoz. A repülőhártya vékony, szőrrel borított bőrréteg, amely a csuklótól a hátsó láb ujjízületéig húzódik, és lehetővé teszi a siklást. A repülőhártya helyzete az áramlási viszonyokhoz való alkalmazkodáskor és kormányzáskor változtatható. A nagy, kidülledő szemeivel jól lát éjszaka. Az ivarérettséget 8–15 hónapos korban éri el. A párzási időszak általában augusztusban van. A vemhesség 16 napig tart, ennek végén 1–3 utód jön a világra. Körülbelül 70 napot töltenek az erszényben, ezután még 30 napot a családi fészekben. 15 hetes korukban kísérik el először az anyjukat a táplálékszerző útján.

Hirdetés

Az állat legfeljebb 14 évig él. Az állatka viszonylag nagy, például madaraknak szánt ketrecet igényel, mert óriási a mozgásigénye. Mindenképpen legyen a ketrecben néhány különböző méretű ülőrúd és ág, ami lehetőséget ad a rendszeres testmozgásra. Az állatka otthonosabban érzi magát, ha biztosítunk neki megfelelő hálóhelyet is, ahová elbújhat, ha szükségét érzi. Igen sokféle és változatos hangot képes kiadni. A cukormókus nagyon tiszta kis állat, mindössze minimális körömvágásra van szüksége. Ha hímet tartunk, akkor ajánlott az állat ivartalanítása. Gazdájához nagyon ragaszkodik.

Kapcsolódó témák: #állatok |
likeold
a fb oldalunkat