Zöld Győr

Utazzunk tudatosan!

Fotó: shutterstock.com/Marco Ritzki
J. Kovács Andrea
2022.08.24. 11:32

Sokan most tervezik nyárvégi szabadságukat vagy éppen egy őszi hosszú hétvégét. Hermann Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője nekik kínál ötleteket a tudatos utazáshoz.

Hirdetés

A legfontosabb: mindig vegyük figyelembe az utazás környezeti hatásait! Gondoljuk át, mi mindent pakolunk be! Csakis olyan dolgokat tegyünk a táskába, amelyekre valóban szükségünk van. Készítsünk listát a tervezett programokról, és ahhoz igazítsuk ruhatárunkat. Papíralapú könyv helyett inkább e-könyvet vigyünk magunkkal. A könnyebb hátizsákkal, bőrönddel is csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás, hiszen minél könnyebb a repülőgép, annál kevesebb üzemanyagot éget el.

Minél közelebbi helyszínt választunk a kikapcsolódáshoz, annál kevesebb az utazás folytán előidézett légszennyezés. A gyakori külföldi nyaralások helyett próbáljuk ki a hazai lehetőségeket is.

Szálláshelyünkön bánjunk ugyanolyan takarékosan az energiával, mintha otthon lennénk, ne abból induljunk ki, hogy a számla úgysem hozzánk érkezik. Ugyanez érvényes a vízhasználatra és a hulladék termelésének megelőzésére. Ilyenkor is gyűjtsük szétválogatva a hulladékot, ha akad a közelben szelektív gyűjtő konténer. Kiránduláskor, séta közben ne szemeteljünk. Ha lehet, ne is az erdei szemeteseket használjunk, hanem vigyük magunkkal szálláshelyünkre.

Amennyire lehet, tartózkodjunk az egyszer használatos termékektől. Helyettük részesítsük előnyben a kulacsot, termoszt, és egyéb tároló edényeket.

Vásároljunk helyi gyümölcsöket, ételeket, ezáltal nemcsak az ott élők kultúráját, szokásait ismerjük meg, hanem a környezetet is óvjuk, hiszen az árunak nem kell több száz, esetleg ezer kilométert utaznia. Autós kirándulások helyett szervezzünk gyalogtúrákat, erdei sétákat. Használjuk ki a vonatok (pl. erdei kisvasutak) és a kerékpárutak nyújtotta lehetőségeket.

Szerencsére már sok olyan hotel működik világszerte, akik nem sajnálják a pénzt és az időt a fenntarthatóság követelményeinek teljesítése érdekében. Szállásfoglaláskor próbáljunk ilyet keresni.

Hirdetés