Generációk összefogása a környezetvédelemért

Fotó: Büchl Hungária Kft.
J. Kovács Andrea
2022.09.03. 16:28

A város zöld fesztiválját, a II. Győri Klíma Expót egyre többen érzik magukénak. Közéjük tartozik a Büchl Hungaria Kft. is, melynek ügyvezető igazgatójával, Gyökeres Sándorral beszélgettünk.

Hirdetés

Hány fajta ipari hulladék létezik, és mit lehet velük kezdeni?

Győrben és környékén az autóipari, illetve a beszállító cégek nagy száma miatt rengeteg fém-, illetve műanyag hulladék képződik. Nem szabad elfeledkezni az ugyancsak tekintélyes mennyiségű folyékony hulladékról sem. A nem veszélyes hulladékok csoportjában a fémek újrahasznosítására jól kiforrott technológia létezik, többségük újra a kohóba kerül. Nem minősülnek veszélyesnek a gyártásból, csomagolásból származó, és akár 90 százalékban anyagában újrahasznosítható műanyagok sem, amennyiben elkülönítetten gyűjtik azokat.

Nehezebb feladatot jelentenek a veszélyes anyagok, iszapok, folyadékok, melyekből szintén sok képződik. Vannak olyan előkezelési technológiák, amelyekkel pl. az iszapból ki lehet nyerni az olajat, de ezeknél inkább az energetikai újrahasznosítást alkalmazzák. Ezeket általában cementgyárakban, nagyon magas hőfokon kezelik, így károsanyag-kibocsátás nélkül újra a körforgás részévé válnak.

Néhány hét múlva nyílik a II. Klíma Expo. Fontos esemény ez a rendezvény?

Óriási dolog, hiszen nincs sok hasonló kezdeményezés. Azért nagy szó, mert leginkább a lakosságot szólítja meg. Az lenne a jó, ha a családok jönnének ki, kicsik és nagyok együtt, így a generációk találkozása révén gyorsabban kialakulhat egy magatartásváltozás a környezetvédelem felé.

Önök mivel készülnek?

A természetvédelem-biodiverzitás témában készülünk. Van három méhcsaládunk, mintegy százötvenezer méhecskével, standunkon rájuk szeretnénk felhívni a látogatók figyelmét. Természetesen fő profilunkat, a különböző hulladékkezelési technológiákat is bemutatjuk.

Hirdetés