Egészséges Városok Mozgalom – Győr az egyik projektváros

Győr+
2023.04.23. 21:03

A következő hetekben bemutatkozik az WHO Egészséges Városok mozgalom, illetve a győri Egészséges Városok Programiroda. A WHO Egészséges Városok program 1986-ban indult, amikor 11 európai város elhatározta, hogy az „Egészséget Mindenkinek” stratégiát a települések szintjén megvalósítja. Győr 1989-ben csatlakozott a mozgalomhoz.

Az Egészséges Városok program lényege, hogy a résztvevő városok tudatosan kívánnak tenni a polgáraik egészségének megőrzéséért, a hosszú távon fenntartható egészséges környezetért. Mindezt a döntéshozatali folyamatokban is érvényre kívánják juttatni. Fontos a helyi közösségek bevonása a célkitűzések megvalósításába. A tevékenységük során a lakosságot igyekszik hozzásegíteni ahhoz, hogy képesek legyenek tenni saját egészségük megőrzéséért.

Jelenleg 27 település (9 város határon túli) alkotja az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületét, amely hálózatnak a koordinációs feladatait Pécs városa látja el. Magyarországról 2 város, Pécs és Győr tagja a projektvárosi körnek, amelyben 74 európai város közvetlenül kapcsolódik a WHO Európai Regionális Irodájához. Az Egészséges Városok program ötéves ciklusokban működik, a projektvárosi címre minden ötéves ciklusban újra kell pályáznia minden városnak. A projektvárosok évente tartanak munkaértekezletet különböző, az egészséget érintő témakörökben.

A feladatok koordinálását Győrben a WHO Egészséges Városok Programiroda látja el. A különböző területek munkáját a Projekt Irányító Bizottság, a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és az Idősügyi Tanács segíti, míg civil háttérként a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület a támogató.

A mozgalom munkáját és a feladatok megvalósítását önként vállalt tevékenységként a kezdetektől támogatja Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, amelynek koordinálására hozta létre az Egészséges Városok programirodát.

Kapcsolódó témák: #egészség | #who | #Zöld Győr |