Házi gyermekorvosok

Ne nagyit, hanem orvost hívj a beteg gyerekhez!

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.03.27. 06:57

A házi felnőtt- és gyermekorvosok is azt a feladatot kapták a vírusjárvány idején, hogy az eddigi személyes találkozás helyett telefonon tájékozódjanak a beteg állapota felől. Dr. Fejes Irén gyermekorvos szerint erre azért volt szükség, hogy ne a rendelő váljon a fertőzés gócpontjává, ahol megbetegítik egymást a páciensek és az orvosokat is.

Külföldi tapasztalatok mutatják, hogy az orvosok kiesése a járvány idején mennyire fokozta a járvány terjedését. Nehéz feladatot kaptak a hazai felnőtt- és gyermek háziorvosok, aminek megpróbálnak mindenben megfelelni. Pácienseik állapotáról nem személyesen, hanem először telefonon vagy e-mailben tájékozódnak. Kikérdezik a betegeket a panaszaikról, elsősorban a lázról és köhögésről, valamint a külföldi utazásról vagy a környezetükben előforduló betegséghalmozódásról kérnek jelzést. Ezek ismeretében szűrik ki, kinél állhat fenn a koronavírus fertőződés gyanúja, majd a gyanús betegeket átadják a hatóságoknak, akik a további vizsgálatok végzik.

Aki nem koronavírus gyanús, de súlyos állapotban van, ott van lehetőség előre megbeszélt időpontban egyeztetett személyes vizsgálatra. Akinek az állapota olyan mértékű – legyen az koronavírus vagy más súlyos betegség – azokat azonnal kórházi ellátásra küldik.

A doktornő azt tapasztalta az elmúlt másfél hét elteltével, hogy a szülők nagyon segítőkészen álltak a kialakult helyzethez, megértéssel fogadták az orvosi vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket. „Eddig mindenkinek sikerült tanácsot adni, a súlyos betegségre gyanú nem volt az elmúlt időszakban a praxisomban” – beszélt az eddigi tapasztalatairól dr. Fejes Irén gyermekorvos. A korábban tapasztalt influenzajárvány már lecsengőben van, a gyerekek otthon maradva, a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban elrendelt bezárás miatt nem tudják egymást tovább fertőzni, ami további betegszám csökkenést eredményez.

Minden háziorvos azért dolgozik, hogy ne kerülje el a figyelmüket olyan beteg, aki személyes vizsgálatot vagy kórházi ellátást igényel.

A szülők nagyon együttműködőek és higgadtan kezelik a jelenlegi eljárást, de azzal mindannyiunknak tisztában kell lennie, hogy hosszú hetek állnak még előttünk a vírusjárvány legyőzéséig, amihez nagy türelemre és erőre van szükség mindenki részéről.

A doktornő azt kéri a szülőktől, hogy ha gyermekük panaszai nem javulnak vagy újabb tünetek jelentkeznek, mindenképpen jelezzék a házi gyermekorvosuknak.

A külföldről szerzett ismeretek azt mutatják – szerencsére magyarországi példával még nem találkoztak –, a kisgyermekeknél fellépő koronavírust az influenzavírushoz hasonló tünetekkel – láz, köhögés, levertség – vészelik át, akiknél nehézlégzés merül fel, ott további vizsgálatokat végeznek a kórházban. Azért kell a gyermekeknél is nagyon odafigyelni a tünetekre, mert ők tovább fertőzhetik az idősebb családtagokat, akikre a koronavírus életveszélyes lehet.

Gyermekek és felnőttek ha tehetik, maradjanak otthon, mivel a betegszám a jövőben emelkedni fog. A vírus a tárgyakon akár több napig is megmarad és fertőzhet, ezért a legfontosabb a gyakori és alapos kézmosás, az otthon gyakran megtapogatott tárgyak fertőtlenítése, tisztítása. Nagy feladat hárul most a családokra, hiszen a gyerekek egész nap  otthon vannak. „Minden szülőnek azt tanácsolom, hogy szigorú napirendet állítson fel a családban, az otthon töltött és egyformának látszó napoknak így lehet struktúrát adni a következő időszakban, hiszen még sok hét fog eltelni, amíg túl leszünk a járványon. Nagy szülői kreativitásra van ehhez szükség, de a nehézségek mellett a gyermekeinknek számos új tulajdonságát ismerhetjük meg – például, hogy megkomolyodva, támogatóan viselkednek egyes helyzetekben –, amelyek eddig rejtve voltak előttünk” – mondta dr. Fejes Irén.

A házi gyermekorvosok minden páciensükkel igyekeznek tartani a kapcsolatot, és kérik azokat a szülőket, akiknek még nem ismerik az elérhetőségét, küldjék el e-mail címüket vagy telefonszámukat a könnyebb és gyorsabb kapcsolattartás miatt a gyermekorvosuknak. „Remélem, hogy ez a személyes kapcsolat erőt és biztonságérzést ad, és javaslom a családoknak, hogy ne a hírek hallgatásával vagy nézésével töltsék az időt, mert az nagyon rossz hatással van a felnőttekre is, de a gyermekekre különösen.

A szülők felelősségteljes és higgadt viselkedésén múlik most, hogy a gyermekek hogyan élik meg ezeket a napokat.

Beszélgessünk velük koruknak megfelelően a témáról, így átérezhetik a rájuk is vonatkozó korlátok fontosságát” – adott tanácsot dr. Fejes Irén gyermekorvos.

Csütörtökön elindult az újabb, ingyenesen hívható +36-80/180-130 telefonszám, amelyen dr. Muzsay Géza vezetésével, gyermekorvosok várják győri szülők hívását a nap 24 órájában, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kérdésekben:

Kapcsolódó témák: #koronavírus |