Hirdetés
Vény nélkül

Biztató hírek a kórházból

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.02.15. 18:56

„Jelen pillanatban egyetlen influenzás fekvőbeteget sem kezelünk a kórház fertőző osztályán” – mondta el a biztató hírt dr. Süle János belgyógyász, infektológus, osztályvezető főorvos. Egy esetben Dél-Kelet-Ázsiából érkező beteg koronavírusra gyanakodott a tünetei alapján, de ezt a kórt teljesen kizárták, a laborvizsgálatok az influenzavírus „A” típusát mutatták ki, őt pár napig benn tartották, de már gyógyultan távozott.

Hirdetés

Kétfajta vírus is félelmet okoz most a világon. Közülük a legújabb a koronavírus, mely Kínából indult el. Ellentmondóak a hírek arról, hogy melyik állatról terjedhetett az emberre, de az is fölvetődött: esetleg egy különösen veszélyes vírusokkal foglalkozó kutatóintézetből szabadult el. Ezt az elméletet azonban egyelőre nem bizonyították.

„Az tény, hogy Kína titkolta a kialakult helyzetet, így az európai és amerikai orvosok, járványügyi intézetek szerint az onnan származó adatok nem megbízhatóak, nehezen ellenőrizhetők.

Hirdetés

A koronavírust leginkább repülőgépeken utazó emberek hozzák be Kínából, ezért is fontos, hogy a légitársaságok nagy része már beszüntette, vagy a lehető legkisebbre csökkentette a Kínából induló légi forgalmat – állapította meg dr. Süle János. – Ezzel az intézkedéssel még ebben a nyitott, felgyorsult világban is jó eséllyel – ha nem is teljesen –, de el lehet szigetelni a fertőzés forrásait.”

A szakember szerint a koronavírus ellen oltóanyag még nincs, a vírussal szemben egyelőre gyógyszer sem létezik. Az orvostudomány a kialakult tüneteket enyhíti, illetve átsegíti a betegeket a krízishelyzeteken. A kialakult légzési elégtelenséget például gépi lélegeztetéssel kompenzálják. Sajnos így is előfordulnak halálesetek, a fertőzöttek két százaléka életét veszti. Az életesélyek függnek a beteg korától, állapotától, társbetegségeitől.

Dr. Süle János hozzátette: az influenzások körében ennél nagyobb a halálozási arány. Ezért is volna fontos, hogy az emberek még a járvány előtt beoltassák magukat, de még mindig nem késő. A főorvos érthetetlennek nevezte, hogy a rendelkezésre álló ingyenes influenza elleni oltóanyagnak eddig csak a felét használta fel a lakosság.

Az oltás akkor sem árt, ha valaki már megfertőződött az influenzavírussal, a beteg állapotát ez nem rontja. Annak ellenére sem, hogy többen állítják: az oltás után pár nappal nagyon rosszul lettek. Ez csak azt jelenti, hogy már fertőzöttek voltak a vírussal, s az oltás nem tudta kifejteni védő hatását, de semmiképpen sem váltotta ki, vagy súlyosbították a beteg rossz állapotát. Ráadásul, fogalmazott a szakember, ilyenkor, amikor többet vagyunk benn, összezárva, kevesebbet a szabad levegőn, a két említett víruson kívül még sok más kórokozót is elkaphatunk, ami nem az influenzavírus jelenlétét mutatja.

Az eddigi vizsgálatok szerint az influenzavírusok közül különösen az A-típusú támad, de jelen van a B is. Minden esetben nem azonosítják a vírust, mert az hosszadalmas, költséges eljárás, viszont bármelyiket mutatják ki, mindegyiknek ugyanaz a kezelése.

Dr. Oláh Attila sebész professzor, a kórház orvos-igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a kórház más osztályain, így az intenzíven sem kezelnek jelen pillanatban sem influenzás, sem koronavírusos beteget.

Friss adatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenza figyelőszolgálatának legfrissebb statisztikája azt mutatja, hogy február 3. és 9. között 34 ezer 900 fő, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 ezer lakos közül 357 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

Három terület (Budapest, továbbá Győr-Moson-Sopron és Pest megye) kivételével valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (536), Komárom-Esztergom (533), Győr-Moson-Sopron (483) és Heves megyében (443) volt a legmagasabb.

Koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet február 10-i adatai alapján 40.553 laboratóriumi vizsgálattal igazolt új koronavírus-megbetegedést regisztráltak világszerte, közülük 910 beteg halt meg. Kínából 40.170 megbetegedést jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 908 beteg meghalt. 871 beteg hunyt el a járvány epicentrumának tekintett Hubei tartományban. Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről és Hongkongból. Az értékelés szerint Kína kontinentális részén feltehetően folyamatos az új koronavírus közösségi terjedése. Hubei tartományban a többi tartományhoz képest kiemelkedő a megbetegedések száma és aránya. Az igazolt új koronavírus- megbetegedések körülbelül 16 százalékában volt a kórkép súlyos lefolyású. Kínán kívüli területekről 25 országból összesen 337 igazolt megbetegedést jelentettek. A súlyos állapotú megbetegedés az alapján állítható fel, ha tapasztalható légszomj, 30 feletti légzésszám, a vér oxigéntartalmának csökkent mértéke és mellkasröntgenen látható, több lebenyt érintő beszűrődés vagy a beszűrődés 24–48 óra leforgása alatti több mint 50 százalékos romlása észlelhető.

Meddig él a vírus a tárgyakon?

Egyelőre nincs biztos adat arra, hogy különböző, nem élő környezetben, tárgyakon meddig él a vírus. A szakértők szerint a Kínából rendelt csomagokkal igen nagy valószínűséggel nem juthat be Magyarországra. A veszélyeztetett kínai városokból egyébként csomagot sem lehet küldeni, de ha be is jutna valahogy hazánkba, a távolságból eredő utazási időt bizonyára nem élné túl a kórokozó.

Kapcsolódó témák: #egészség | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat