Hirdetés
Vény nélkül

Koronavírust kimutató teszteket végez a Kardirex

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.05.15. 14:11

Valamennyi munkatársának elvégezte a koronavírustesztjét a Kardirex, a szűrővizsgálat mindenkinél negatív eredményt mutatott. Az egészségügyi központ szakembereit kiképezték a vírus kimutatásának folyamatára, a centrum mindkét fajta teszttel rendelkezik, így a Kardirexnél is elérhető ez a fontos vizsgálat.

Hirdetés

Dr. Vasas István főigazgató főorvos, orvos közgazdász szerint a munkavállalók és családtagjaik egészségügyi és egzisztenciális biztonsága érdekében egyaránt fontos, hogy minél több cégnél elvégezzék a koronavírusteszteket. A gazdaság újraindításának sikere múlhat azon, hogy a munkavállalók egymást fertőző betegsége ne állítsa le, és ne is késleltesse a végre ismét működni kezdő termelést. Ez az egész országnak, a munkaadóknak, a munkavállalóknak közös érdeke, hangsúlyozta a főigazgató.

Elmondta: beszerzési nehézségekkel működő partnereiknek felhalmozott egyéni, minőségi védőeszközeikből – sebészeti maszk, kesztyű, pajzs, védőruházat – beszerzési áron tudnak segítséget nyújtani.

Hirdetés

Megkérdeztük a szakembert, hogy a Kardirex rendelőjében térítés ellenében bárkinek elvégzik-e a koronavírus tesztjét. A főigazgató azt válaszolta: előzetes bejelentkezés után igen. Fontosnak tartotta ismertetni, hogy melyik fajta teszt mit tud kimutatni. A diagnosztikus PCR-vizsgálat – amelyet torok- és orrváladékból végeznek el – magát a fertőző vírust jelzi. Hamarabb ad pozitív eredményt, mint a gyorstesztek, hiszen azok az ellenanyag termelődését jelzik.

A gyorstesztekről szólva elmagyarázta: a fertőzés 6-8. napjától pozitívak, ugyanis ekkor kezd el termelődni a „gyors reagálású hadtest”, az IgM, mely a negyedik héten el is tűnik a vérből. Hogy ne maradjunk védelem nélkül, már a fertőzés második hetében megjelenik a lassabban érkező, de tartós védelmet adó IgG ellenanyag, mely a fertőzést követően még hosszú ideig kimutatható. Van egy olyan időszak, amikor az IgM és az IgG párhuzamosan van jelen.

Az esetleges első hét nap álnegatív eredményének korrigálására a gyorsteszt megismétlése javasolt 10 nap múlva. A főorvos a fokozott kockázatú munkavállalóknak azt javasolja: vagy a két gyorstesztet végeztessék el 10 nap különbséggel, vagy az egy gyorsteszttel egyidejűleg a PCR-vizsgálatot. A Kardirexnél mindegyikre van lehetőség.

(x)

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat