A zöldövezet hatása a testi-lelki egészségre

Illusztráció: Pixabay
Dr. Radics Judit, Kovács Gábor
2020.06.12. 14:22

Az utóbbi évtizedben, de különösen az elmúlt néhány évben fordult a tudományos érdeklődés és kutatás a zöldövezet testi-lelki egészségre gyakorolt hatása felé. Ennek kettős oka is van: egyrészről kiderült, hogy a civilizációs betegségek (túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszintek, illetve egyes hormonális megbetegedések) számának rendkívüli megnövekedése összefüggésben áll az életmóddal, mely egyre inkább eltávolodik a természettől, másrészről éppen ezen problémák gyógykezelésében egyre nagyobb teret kapnak az életmód-terápiák, mint például a táplálkozásterápia és a mozgásterápiák.

Mozgás a szabadban

Utóbbiak közé sorolható az egyszerű séta is, ami különösen hatékony a természetben. Ha sportolásról van szó, az erdei nordic walking vagy az egyre népszerűbb vizisporta, a SUP – Stand Up Paddle, „állva evezés” – hihetetlen élményekhez juttathatja az embert. Arra is vannak vizsgálati adatok, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen a szabadban lehetnek, kiegyensúlyozottabbak, jobb kedélyállapotúak és tanulmányaikban is jobban teljesítenek, mint akik nincsenek levegőn, nem mozognak eleget, keveset tartózkodnak természetes fényben.

A zöldövezet természetes színterápia

A növények önmagukban is terápiás, színterápiás jelentőséggel bírnak. Egy zöld növény kellemes látványt nyújthat, ha pedig virágzó növényről van szó, akkor a hatás megsokszorozódik. Színterápiás ajánlás például, hogy zöldellő növényt, vágott virágot tegyünk piros vázába – az esztétikai élmény és a kellemes lelki hatás elérése érdekében. Akik olyan szerencsések, hogy kertes házban lakhatnak, ott a kert, az udvar önmagában lehetőséget teremt arra, hogy fákkal, bokrokkal, virágokkal vehessék körül magukat, de a szobanövények a lakásban ezt az érzetet úgyszintén megteremthetik. A szép-élményeken túl az élő növények gondoskodást igényelnek, sőt hobbi forrásául is szolgálhatnak. Egy olyan örömteli foglalatosság, mint egy jó hobbi mindig üdítőleg hat a lélekre, testet-lelket regenerál. Ez tehát a növények gyógyító ereje is.

Ehető virágok?

Az utóbbi néhány évben egyre több könyv, cikk jelenik meg – párhuzamosan a konyhaművészet felfutásával – arról, hogy környezetünkben milyen ehető vad- és kerti növények, virágok lelhetőek fel. Természetesen ezek felhasználása nagy körültekintést igényel, nehogy véletlenül fogyasztásra alkalmatlan, netán mérgező növényt együnk. Finom illatos fűszernövények, szép színes virágok ételeket díszítő használata azonban az étkezések élvezeti értékét tovább fokozhatja. Kiskertben egy csöpp fűszerkert, teraszon egy fűszernövényekkel teli balkonláda élménnyel szolgálhat a mindennapokhoz.

Lelki betegségek gyógykezeléséhez

A szorongással küzdő, pánikbetegségben vagy hangulatzavarban szenvedők orvosi terápiájához korszerű módon ma már hozzátartoznak az olyan életmódterápiák, mint a táplálkozás-, a mozgásterápia, a napozás (a szabályok betartása mellett) vagy a színterápia. Az egészség megőrzése érdekében ugyanis fontos, hogy bizonyos ételeket rendszeresen fogyasszunk, lehetőség szerint rendszeresen mozogjunk (méghozzá a szabadban), sőt olyan színeket használjunk környezetünkben, munkahelyünkön, otthonunkban, melyek „feldobják” közérzetünket, hangulatunkat, kedvezően hatnak aktivitásunkra.

Szerző: Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő főorvos és Kovács Gábor okleveles táplálkozásszakértő

Kapcsolódó témák: #mozgás | #táplálkozás | #vény nélkül |