Vény nélkül

A gyulladásos gócokról

Győr+
2022.08.15. 11:21

Sokan nem is gondolják, hogy fog, mandula, epehólyag vagy a prosztata gyulladása gócként szerepelhet és állhat számos betegség hátterében.

Hirdetés

Mit nevezünk gócfertőzésnek?

A gócfertőzés lényege az, hogy a vérkeringésbe jutó baktériumok toxinjai sokszor egészen távoli szervekben okoznak gyulladást vagy egyéb lappangó, elhúzódó problémát, ráadásul már egy egészen enyhe fertőzés is aktiválhatja a lappangó gócot. Az idült mandulagyulladás például képes olyan betegségeket is előidézni, mint a talpon vagy tenyéren megjelenő hólyagok, pikkelysömör, foltos hajhullás, kiújuló érgyulladás. Ez a leggyakoribb fül-orr-gégészeti góc, amely a bőrproblémákon kívül ízületi, szív- és vesegyulladás hátterében is állhat. Okozhat továbbá idegi vagy belgyógyászati rendellenességet, és szemproblémákat is. Ha légzési vagy nyelési, netán alvási panasz is jelentkezik, valószínűbb, hogy előbb kerül fül-orr-gégészhez a beteg, a többi tünet azonban nem számít ennyire jellegzetesnek, így általában később derül ki, hogy mi a probléma forrása.

Évente többször is kialakulhat

Az idült mandulagyulladás évente többször is akut gyulladássá alakulhat, amely erős nyelési fájdalommal, lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodásával járhat. A gócként megjelenő mandulagyulladás, illetve az általa keltett másodlagos betegségek súlyossága között nem feltétlenül van összefüggés. A baktériumok toxinjai a mandula eltávolítása után is jelen vannak a vérben, illetve a másodlagos tünetek gyógyulásához is hosszabb időre lehet szükség, de az is előfordulhat, hogy nem is szűnnek meg maradéktalanul. Több tévhit is él a mandulákkal kapcsolatban, ilyen például, hogy újra kinőhetnek. Ha megfelelően, maradéktalanul távolítják el a garatmandulát, az nem nőhet ki újra, ha viszont ott marad egy csonk, az növekedésnek indulhat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerv újra kifejlődik. Orrmandula kivétele után ez gyermekkorban gyakran előfordulhat, azt viszont tudnunk kell, hogy 10-12 éves kor körül az orrmandula spontán elsorvad az esetek többségében. Az sem igaz, hogy férfiaknál meddőséget okozhat a mandula eltávolítása.

Melléküreg-gyulladások

Az idült melléküreg gyulladása is jelenthet gócot, ezek közül a leggyakoribb az arcüreg gyulladása, de az idült középfülgyulladás is gyakori. Emellett a fog, a féregnyúlvány, az epehólyag és a prosztata is gócként szerepelhet. Ha a kezelő orvos indokoltnak tartja, érdemes góckutatást végeztetni, amely többnyire fogászati szűrésre, fogászati panorámaröntgenre, fül-orr-gégészeti vizsgálatra, orr-melléküreg röntgenre, mellkasröntgenre, hasi ultrahangra és nőgyógyászati szűrésre terjed ki.

Góckutatás

A szervezett góckutatásra mindig orvosi javaslatra kerül sor. Ilyenkor a beteg a kezelőorvosától kapott beutalókkal elvégezteti a szükséges szűrővizsgálatokat. Az eredmények ismeretében a gócokat a megfelelő szakintézményekben eltávolítják. A góc eltávolítása következtében az alapbetegség – ha valóban a góc váltotta ki – sok esetben javul vagy tünetmentessé válik.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #vény nélkül |