Hirdetés
Háború Ukrajnában

Tüzérségi támadás: legalább 21 halott Merefa városában – cikkünk frissül!

Fotó: Oleksii Haidarenko
Győr+
2022.03.17. 06:11

Az ukrán vezérkar friss közleményében bejelentette, hogy az ukrán erők tüzérségi támadást intéztek a herszoni repülőtér ellen, amely korábban orosz ellenőrzés alá került. Volodimir Zelenszkij szerint a világnak hivatalosan el kell ismernie, hogy Oroszország terrorista állammá vált. Csütörtökön is kövesse figyelemmel folyamatosan frissülő hírfolyamunkat!

Hirdetés

Tüzérségi támadás: legalább 21 halott Merefa városában

Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében lévő Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban

Orbán: még ma átlépi a 450 ezret a hazánkba érkező menekültek száma

Többek között erről is beszél a miniszterelnök a közösségi oldalára most felkerült videóban.

Hirdetés

Törökországban találkozhat Putyin és Zelenszkij

Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának.

Moldova nem tud több ukrán menekültet befogadni

Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik, jelentette ki Dumitru Udrea, a moldovai kormány főtitkára.

Németország: a NATO nem avatkozik be Ukrajnában

Németország humanitárius és pénzügyi segélyt, valamint katonai eszközöket küld Ukrajnának.

Újabb ukrán légvédelmi rendszereket semmisítettek meg

Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy SZ-300-as üteg megsemmisítéséről számolt be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az előző nap eseményeiről ismertetett hadijelentésében.

Embercsempészek jelenthetnek veszélyt az ukrajnai menekültekre

Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők könnyen az embercsempészek kizsákmányolásának áldozataivá válhatnak.

Folyamatosak a támadások Ukrajna-szerte, sok a halott

53 ember öltek meg az oroszok szerdán Csernyihivben, rakétatámadás volt hajnalban a harkivi régióban, egy iskolába csapódott be egy rakéta éjjel Merefában – súlyos állapotok uralkodnak Ukrajnában.

Orbán: megerősítik a csengersimai határátkelőhelyet – VIDEÓ!

A jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk – mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka.

Emelkedik az olajár a szerdai esést követően

Az előző napok esése után csütörtök reggel emelkedett a kőolaj ára. A kereskedők továbbra is szorosan figyelemmel követik az ukrán-orosz tárgyalásokat, továbbá a Kínából érkező híreket, ahol felerősödött a koronavírus-járvány.

Újabb rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ több tagállama, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország kezdeményezték New Yorkban helyi idő szerint szerdán, hogy az ukrajnai háború fejleményei miatt másnap tartson rendkívüli ülést a világszervezet Biztonsági Tanácsa.

Zelenszkij videóüzenete

Az ukrán elnök szerint Oroszország terrorista állammá vált, melyet a világnak is el kell ismernie. Zelenszkij szólt az orosz sorkatonákhoz is, mondván, ha leteszik a fegyvert, új esélyt kapnak az élettől. Szerinte az orosz csapatok már most nagyobb veszteséget szenvedtek el Ukrajnában, mint korábban az afgán és a csecsen háborúban együttvéve.

Zelenszkij egyúttal bejelentette, hogy sikerült kiszabadítaniuk a március 11-én elrabolt melitopoli polgármestert, akit az oroszok együttműködésre próbáltak rávenni – sikertelenül.

Volodimir Zelenszkij azt is mondta a videójában, hogy szerdán nem működtek a humanitárius folyosók. Az orosz hadsereg nem hagyta abba az ágyúzást, nem garantálta a biztonságot.

Összesen több mint 6000 mariupoli lakost szállítottak el egy nap alatt Zaporizzsjába, közülük több mint 2000 volt a gyerek. Az orosz hadsereg tüzet nyitott, s bár áldozatok nem voltak, öt ember megsebesült, köztük két gyerek. Csernyihivban a megszállók olyan civilekre lőttek, akik egyszerűen csak kenyérért álltak sorban. Tízen meghaltak – mondta Zelenszkij.

Közben az ukrán vezérkar friss közleményében bejelentette, hogy az ukrán erők tüzérségi támadást intéztek a herszoni repülőtér ellen, amely korábban orosz ellenőrzés alá került. A tájékoztatás szerint több tucat orosz helikoptert találat ért.

Lebombázták a mariupoli színházat is

Több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért – derül ki Vadim Bojcsenko polgármester éjszakai közléséből. Az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a “Gyermekek” feliratot festették fel.

A robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

Kapcsolódó témák: #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat