Hirdetés

Embercsempészek jelenthetnek veszélyt az ukrajnai menekültekre

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.03.17. 13:55

Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők könnyen az embercsempészek kizsákmányolásának áldozataivá válhatnak.

Hirdetés

A 46 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács szakértői csoportja csütörtökön közzétett közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború elől menekülő emberek fizikailag és lelkileg is legyengültek, nem ismerik új környezetüket, ezért különösen veszélyezteti őket az embercsempészek és más bűnözők kizsákmányolása.

A menekülőket, akiknek 90 százaléka nő és gyermek, embercsempészek keresik meg már Ukrajnában vagy a menekülthullám frontországaiban. A kizsákmányolásnak legkitettebbek a felnőtt kísérő nélküli gyermekek, akik egyedül vagy csoportosan keltek útnak az ukrajnai árvaházak és nevelőotthonok sietős evakuálását követően – mutattak rá a szakértők.

Hirdetés

Az ET-csoport közölte: az ukrajnai menekülteket befogadó országoknak sürgős lépéseket kell tenniük a határátkelőhelyek és a befogadó létesítmények közötti információcsere megerősítéséért, pontos nyilvántartást kell vezetniük a menekültekről, valamint biztosítaniuk kell számukra a szükséges dokumentumokat a tartózkodási engedélyekhez és alapvető szolgáltatásokhoz hozzáférés szavatolása érdekében. A tagállami hatóságoknak biztosítaniuk kell a pszichológiai és anyagi támogatást is, valamint hogy a menekültek által beszélt nyelven adjanak tájékoztatást a jogaikról.

likeold
a fb oldalunkat