Hirdetés
Célzottan is gyűjthetünk

Diabetikus adományok

J. Kovács Andrea
2022.03.07. 20:50

Javában folyik a menekülteknek való élelmiszergyűjtés. A szervezett és spontán jótékonysági akciók többsége érthetően a tömegigényeket hivatott kiszolgálni. Az adományozók között azonban akadnak, akik gondolnak a cukorbetegekre. Erre szükség is van, hiszen a diabétesz nem csak nálunk népbetegség, az Ukrajnából érkező felnőttek és gyermekek között is nyilván sokan szorulnak diétára. Barkóné Judit dietetikust arról kérdeztük, mit tegyünk egy cukorbetegnek szánt élelmiszercsomagba?

Hirdetés

Ésszerű és nagylelkű gesztusnak tartom, hogy valaki célzottan szeretne segíteni egy másik emberen. Ha diabetikus pakkot állítunk össze, akkor ajánlom a natúr, zabbal dúsított, kukoricás extrudált kenyeret, az Abonettet. A kekszek közül a Korpovitot, a Gullónt vagy a Győri Édes cukormentes változatát és a háztartásira hasonlító cukor stop kekszet. Az egy adagos kiszerelésben kapható és azonnal elkészíthető cukormentes zabkását, amit csupán forró vízbe kell tenni és fogyasztható. Tehetünk a csomagba sózatlan mogyorót, mandulát, hús vagy halpástétomot. A gyümölcsök közül az almát javaslom. Hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárok kis kiszerelésben vásárolhatók, akárcsak a cukormentes gyümölcslevek. Sokan szeretik a hűtést nem igénylő, 2 decis kakaót vagy tejet. Tehetünk a csomagba porlevesekből is, ezek egy bögre meleg vízben feloldhatók. Vásárolhatunk különböző ízesítésű, cukormentes tej- és étcsokit, a Verbena cukorkák cukormentes változatait, canderellel édesített csokoládét.

A konzerv készételek közül a káposztások kiválóak, hiszen a káposztának nagyon alacsony a glikémiás indexe. (A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Ezzel szemben a magas glikémiás index gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez. Ilyenkor a vércukorszint és az inzulinszint egyaránt gyorsan megemelkedik, azt követően pedig gyors vércukorszint esés következik, és éhesek leszünk.) Tehát a magyaros székelykáposzta, a rakott káposzta is tökéletes választás. Ugyancsak ajánlom a sárga- és zöldborsóból, száraz és zöldbabból, lencséből készült főzelékeket. Nemcsak alacsony szénhidráttartalmuk, hanem magas rosttartalmuk miatt is jó szolgálatot tesznek a cukorbetegség diétájában.”zárta Barkóné Judit dietetikus.

Az összeállított csomagot címkézzük fel és jól láthatóan írjuk rá, hogy diabetikus. Ha személyesen visszük el a gyűjtőpontra, ott is jelezzük, hogy cukorbetegnek szánjuk az adományt.

Kapcsolódó témák: #adomány | #cukorbetegség | #háború | #segítség | #Ukrajna |
Hirdetés