Hirdetés

Miért nem fogadnak el minden ételt a menekültek?

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Földvári Gabriella
2022.03.08. 09:34

Előfordult már, hogy az ukrán menekülteknek felkínált szalámis szendvicseket, vagy ebédeket visszautasították, inkább a kekszet, gyümölcsöt vették el helyette, fogadták el. Az önkéntesek, a segítők pedig nem értették a helyzetet.

Hirdetés

Nem biztos hogy nem szeretik, vegetáriánusok, vagy allergiások a felkínált ételre a menekültek, annak más oka is lehet, hogy nem fogadják el a felkínált ételt. Például az, hogy Ukrajna lakosságának több mint hatvan százaléka pravoszláv, azaz ortodox vallású. Számukra pedig most van itt a böjt ideje.

fotó: pixabay


Az ortodox naptár szerint ugyanis idén április 22-én lesz Nagypéntek, tehát az ortodox nagyböjt március 7-én kezdődött. Nagyböjt idején minden állati eredetű étel fogyasztása tilos számukra, az első hetet különlegesen szigorúan tartják. A böjtölés nem csak megtisztulást, hanem könyörgést is jelent, tehát háború idején is szigorúan betartják a böjtöt. Az ukrán ortodox nagyböjt az önmegtagadás és az absztinencia ideje: minden hústól, baromfitól és azok melléktermékeitől megfosztják magukat, de sok családban tilos a tojás, a sajt, a tej, a vaj és a hal fogyasztása is.

Hirdetés

Az ukránok számára a Húsvét a legfontosabb egyházi ünnep.

forrás: Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja) Допомога українцям Facebook-csoport.

Kapcsolódó témák: #háború Ukrajnában | #nagyböjt |
likeold
a fb oldalunkat