Végre itt a nyár!

Nagykutasi Viktor
2023.06.05. 10:22

A nyár eleji kiskerti munkák közül olyanokat gyűjtöttem össze kertbarátaimnak, amikre lehet, hogy nem mindenki gondol, pedig nagyon fontosak, sok bosszúságtól kímélnek meg bennünket.

Az előző évben vagy most tavasszal telepített gyümölcsösökben érdemes a sorok közét befüvesíteni. A füvet könnyebb gondozni, eső után is járható a felülete, és csökkenti a talaj erőteljes felmelegedését és erős kisugárzását. A fiatal, 1-3 éves fákat a törzs körül öntözzük, míg a nagyobb, már termő fákat a korona csurgójánál, mert ott találhatók azok a gyökerek, melyek a vizet azonnal fel tudják venni. Az eső mennyiségét meg is duplázhatjuk, ha összegyűjtjük az esővizet és azt locsolásra használjuk fel.

Májusban sok volt a csapadék, de lassan akkor is meg kell kezdeni a locsolást, az előző év őszén vagy most tavasszal ültetett növényekre kell odafigyelni. A növényeket ne locsolgassuk, hanem rendesen öntözzük meg! A locsolgatással vagy párásítással csak a kórokozó gombák megjelenésének és elszaporodásának kedvezünk.

Ha nagyon meleg van, az öntözést vagy a kora reggeli, vagy a késő esti órákban végezzük, különösen, ha kútvízzel (6-8 °C-os) vagy csapvízzel (8-10 °C-os) történik, nehogy a hideg vízzel leperzseljük a növényeinket! Az esővízfelfogó tartállyal rendelkezőknek könnyű dolguk van, nekik mindig legalább levegő hőmérsékletű a locsolóvizük, amit a növények jobban szeretnek. Ne csak a növényeinkről, hanem az énekesmadarainkról is gondoskodjunk, biztosítsunk számukra fürdő- és ivóvizet.

Az eső és a locsolás hatására megjelennek a kertünkben a vakondok, nem kis kellemetlenséget okozva a kerttulajdonosoknak. A legjobb megoldás a vakondcsapda használata, amely élve fogja be a kis állatot és csak rajtunk múlik, hogy a szomszédba dobjuk át, ahonnan úgyis visszajön, vagy kivisszük a mező szélére és elengedjük.

Mivel idén a május csapadékos volt, ezért gombás fertőzések léphetnek fel. Nagyon párás időben a köszméte (egres) is lisztharmatos lesz. Célszerű akár féléretten is leszedni, így friss fogyasztásra nem, de eltevésre még mindig alkalmas lesz. Elkezdett érni a szamóca, a szedését lehetőleg a reggeli órákban végezzük, az érett szemeket csumával együtt szedjük. Az érési időben kora reggel öntözzünk! A szamóca indáit folyamatosan távolítsuk el, csak azokon a töveken hagyjunk, amelyekről szaporítani szeretnénk.

Még nem késő a tövek közti részek takarása, azaz mulcsolása sem. Ennek előnye, hogy nem lesz koszos a termés, nem tudja a szürkepenész megtámadni, és a sorok köze is gyommentes marad. Mulcsolásra szalmát vagy szárított gyepnyiradékot is használhatunk, de a fóliacsíkokkal való takarás vagy a fóliába való beleültetés is jó megoldás.

A málna erőteljes hajtásait folyamatosan kötözzük, késztessük a huzalpárok közé. Főleg a fiatal egyedekre jellemző, hogy tő- és gyökérsarjakat hoznak, ezeket a legjobb tőből eltávolítani, kitörni. A koronát is érdemes nézni. Ha túl sűrűn a koronába befelé törő, egymást keresztező hajtást látunk, azt is tőből távolítsuk el.

Érdemes a hajtások és a lomb színét figyelni: ha erőteljes elszíneződést, halványodást tapasztalunk, alkalmazzunk azonnal kiegészítő lombtrágyázást, amit az aktuális permetezéssel vagy külön is elvégezhetünk.

Egy jó kondícióban lévő növény a betegségekkel és kórokozókkal szemben is jobban ellenáll.

Ha jégeső veri el a kertünket, érdemes réztartalmú szerrel vagy természetes alapanyagú lombtrágyával lepermetezni a növényeinket, mert ez segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.

Ha van kedvünk és van aranyribiszkénk, mi magunk is készíthetünk zöldoltással új törzses növényt hasítékoltással. Ehhez 5-10 centiméteres zöld hajtást teszünk az alanyra, amit ezt követően jól rögzítünk. Ezzel a módszerrel úgynevezett kombi növény is készíthető, azaz a piros és fekete ribiszkét egymásra olthatjuk.

Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #gomba | #kert | #locsolás | #öntözés | #vakond |