Teszteltük a ChatGPT-t: így vélekedik az AI Győrről

Szalai Réka Illusztráció: Pixabay
2024.01.23. 11:52

2023 óta egyre nagyobb a felhajtás a ChatGPT körül, mely sok érdekes feladatot képes elvégezni, például novellát vagy verset írathatunk vele, szövegeket fordít számunkra, de akár programozni is képes. Leteszteltük az OpenAI fejlesztését Győr-témában is.

De mi is ez a futurisztikusnak és néha idegennek tűnő eszköz? A ChatGPT egy nagyméretű nyelvi modell, melyet az OpenAI nevű kutatócég dobott piacra 2022. novemberében. Azóta rendkívüli hírnévnek örvend, hiszen interneteléréssel szinte bárki használhatja.

A ChatGPT-t kifejezetten arra tervezték, hogy interaktív párbeszédekben vegyen részt és válaszokat adjon a felhasználók által feltett kérdésekre. Ez az eszköz rendkívül sokoldalú, és számos különböző témában nyújthat segítséget vagy információt. A fejlesztőcég folyamatosan frissíti, hogy javítsa a teljesítményt és a felhasználói élményt. 

A GPT-3.5 architektúrára épül, ami a “Generative Pre-trained Transformer 3.5” rövidítése. Ez egy mesterséges intelligencia (angolul artificial intelligence: AI) modell. Nagy mennyiségű szöveges adaton tanult, és képes különböző nyelvi feladatokra válaszolni, információt előállítani és ezt értelmezni. A “pre-trained” azt jelenti, hogy a modellt előzetesen nagy adathalmazon tanították, mielőtt a felhasználók számára elérhetővé vált.

De vajon hogyan látja a minket körülvevő világot a mesterséges intelligencia? Megkértük a ChatGPT-t, hogy röviden mutatkozzon be és írjon pár gondolatot Győr városáról. Az AI így vélekedik Győrről:

“Üdvözöllek! Én ChatGPT vagyok, egy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A célom, hogy segítsek válaszokat találni és információt megosztani. Most pedig néhány szóban bemutatom Győr városát. Győr Magyarország egyik gyöngyszeme, gazdag történelmi örökséggel és kulturális értékekkel rendelkezik. A város az ország északi részén található, és fontos szerepet játszik a régió gazdaságában és közlekedési hálózatában. Győrben egyesül a múlt és a jelen, a középkori hangulatú óváros és a modern ipar is. A város különleges nevezetességei közé tartoznak a szép templomok, például a Bazilika és a Káptalan templom, valamint a barokk stílusú paloták. A Rába folyó partján sétálva pedig élvezhetjük a kellemes atmoszférát és a történelmi hangulatot. Győr emellett a kulináris élvezetek szerelmeseinek is kedvez, hiszen rengeteg étterem és kávézó várja az ínyenceket. Remélem, ezek a rövid gondolatok segítenek megismerni mind engem, mind pedig Győr városát!” – írta az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia.

Vegyük sorra a mesterséges intelligencia “gondolatait” annak érdekében, hogy teljesebb képet kaphassunk az algoritmikus működéséről. Kezdetben gazdag történelmi örökségről és kulturális értékekről ír, melyekkel nem tudunk vitatkozni. Győr valójában több történelmi esemény helyszíne volt, melyeknek a város számos pontján állítottak emléket és a mai napig vonzanak az ország minden pontjáról látogatókat. A növekvő ipari területek a gazdasági szerepvállalás mértékét gyarapítják, a közlekedést tekintve pedig Győr egy fontos csomópont, mert összeköttetést biztosít a régió szinte összes városával és a vasútállomás külföldi helyszínekkel is összekapcsolja az itt élőket. 

Bármilyen üzenetünkre válaszol

A nevezetességek azonban hagynak kívánnivalót maguk után. A Bazilika a Káptalandombon található, Káptalan templomunk viszont nincsen. Látható, hogy az AI összemixelte a helyeket, hiszen valószínűleg nem rendelkezik elég információval Győr látnivalóiról. Palotákat tekintve az Esterházy-palotára és a volt Zichy-palotára hivatkozhatott a mesterséges intelligencia. Áttérve folyóvizeinkre láthatjuk, hogy három helyett csupán egyet említ az AI. A Rába-parti romantikus séták valóban mindnyájunk szívében egy kedves emlékként élnek, de a Duna-menti látványosságok sem elhanyagolhatóak akkor, amikor a várost mutatjuk be. Végül, de nem utolsó sorban a kulináris élvezetek szerelmeseinek tökéletes úticél Győr, hiszen számtalan mesés vendéglátó egység várja őket. 

Összességében elmondható, hogy van még hova fejlődnie a ChatGPT-nek. A szakértők által “hallucinációnak” nevezett félrebeszélés hasonlóan működik, akárcsak nálunk embereknél. Az agyunk információk összekapcsolását végzi el a gondolkodás során, így megeshet, hogy téves dolgok kapcsolódnak össze a végleges mondanivalónkban. Így működik ez az AI-nál is, ezért fontos, hogy a ChatGPT válaszait minden esetben megbízható forrásokból ellenőrizzük és soha ne vegyük készpénznek az állításait.

Aki szeretné kipróbálni a ChatGPT-t ide kattintva éri el a honlapot. A regisztrációhoz csupán egy e-mail cím szükséges, és egy jelszó létrehozása után már beszélgetésbe is elegyedhetünk a mesterséges intelligenciával. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy semmiképpen se adjunk meg személyes információkat a csevegés során, hiszen az adatokat az OpenAI felhasználhatja. 

Illusztráció: www.pixabay.com