Születésünk módja az immunrendszerünkre is hat

Győr+ Marcali Gábor
2022.11.18. 17:43

Egyáltalán nem mindegy, hogyan jövünk a világra, születésünk módja ugyanis hatással van az életünkre, még szervezetünk ellenálló képességét is befolyásolhatja.

A szép szülés, születés mindenkinek járna, persze az, hogy ez kinek mit jelent, egyénenként változó lehet, és ez így van rendjén. Fontos leszögezni, hogy az, hogy valaki hogyan adott életet gyermekének, természetesen nem befolyásolja, hogy milyen édesanya válik belőle – nincs jobb és rosszabb. Az viszont tény, hogy bár a császármetszés bizonyos esetekben életmentő lehet, egy nagy hasi műtét, és számos hátránnyal járhat anyára és gyermekre nézve, ráadásul a baba immunrendszerét is alakíthatja.

Már az anyaméhből kilépve is mikrobák – például gombák, baktériumok, vírusok – segítik a babákat, hogy alkalmazkodni tudjanak a kinti élethez. A mikrobiomok megedzik a szervezetüket, ellenállóbbá teszik immunrendszerüket. Épp ezért nem mindegy az sem, hogy a gyermek milyen mikrobákkal találkozik először: a szülőcsatornán áthaladva az édesanya hüvelyében lévő mikrobákkal, míg császármetszés esetén az emberi bőrön, a kórházban vagy az otthon megtalálható mikroorganizmusokkal érintkezik. Mindez hatással van rá.

Arra a megállapításra jutottak skót és holland tudósok, hogy a hüvelyi úton született csecsemők szervezetében a gyermekkorban beadott vakcinák után termelődő védő antitestek szintje kétszerese volt a császármetszéssel született csecsemők szervezetében lévőkhöz képest. A kutatók szerint a különbséget a jó baktériumok típusai okozzák, amelyek születéskor lepik el a testünket.

A kutatók nagyon fontos szerepet tulajdonítanak az immunrendszer és a mikrobák közötti kezdeti kommunikációnak. A szakemberek 120 csecsemő bélmikrobiomjait követték nyomon születésüktől egyéves korukig. Az eredmény szerint a bélflórában található Bifidobacterium és Escherichia coli fajok magasabb szintet mutattak a hüvelyi úton született gyermekeknél. Ezek a jótékony baktériumok a pneumococcus és meningococcus elleni vakcinákra adott válaszként mintegy kétszeres antitestszinthez vezetnek.

Úgy vélik, az újszülötteknek szükségük lehet valamilyen kiegészítő kezelésre, amely jótékony baktériumokat termel, ez javíthatná a csecsemők immunrendszerét, s biztosíthatná a teljes védelmet.

Forrás: divany.hu

Fotó: Marcali Gábor/ Győr+ Archívum

Kapcsolódó témák: #egészség | #születés | #tudomány |