Öt tuti tipp

Sportolás: így maradj motivált

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.10.19. 12:41

Nem mindig egyszerű megtartani a töretlen lelkesedést a sportoláshoz, sőt, talán itt is elmondhatjuk, hogy vannak hullámvölgyek, amikor nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra. De néhány tippel segítünk, hogy egyszerűbb legyen kitartanunk az aktív életmód mellett.

Tudjuk, hogy a mozgás hozzátartozik a testi-lelki egészségünkhöz, és nagyon jót teszünk azzal, ha sikerül beépítenünk a napirendünkbe. Tavasszal, illetve nyáron még csak-csak sikerül motivációt találnunk, hiszen ilyenkor, ha például szabadtéri sportot űzünk, akkor a jó idő is csábít a friss levegőn való mozgásra, arról nem is beszélve, hogy többen vágnak bele alakformálás céljából is a sportolásba a strandszezon előtt.

Ahogy azonban beköszönt az ősz, egyre komorabbak lesznek a napok, hidegebb, esősebb az idő, úgy a sportkedvelő emberek is könnyebben veszítik el a motivációjukat. Rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik, és valahogy megannyi teendőt találunk magunknak a mozgás helyett. Pedig a testünket és a mentális egészségünket is támogatjuk, ha kitartunk a sportolás mellett.

Illusztráció: Pixabay

Mivel motiválhatjuk magunkat, hogy mozgásban maradjunk?

1. Tűzzünk ki célokat! Nagy motiváló erő lehet, ha látunk magunk előtt olyan teljesítménybeli célokat, amelyeket szeretnénk elérni. De akár az is segíthet, ha elhatározzuk, hogy hetente kétszer-háromszor beiktatjuk életünkbe a mozgást.

2. Olyan sportot űzzünk, amit élvezünk! A jó hír, hogy számtalan mozgásforma közül választhatunk, így érdemes lehet többet kipróbálnunk, és annál maradnunk, amelyik a legjobban illik hozzánk, amelyikben a legtöbb örömünket leljük, így könnyebben vesszük rá magunkat arra is, hogy kitartsunk mellette.

3. Lepjük meg magunkat valamivel, ami kapcsolódik a mozgásformánkhoz! Nem kell állandóan új dolgokat vásárolnunk, de ha már nagyon elveszítettük a motivációnkat, új lendületet kaphatunk valami újdonságtól. Ha épp futni szeretünk, akkor egy új futócipő, ha úszunk, akkor egy úszószemüveg, egy jóganadrág, egy matrac, egy póló, vagy bármilyen más kiegészítő csempészhet egy kis izgalmas varázslatot a sportolásba, hiszen az új dolgokat szeretjük kipróbálni, és boldogsággal töltenek el.

Illusztráció: Pixabay

4. Kövessük a hasonló sportot űző példaképeinket a közösségi médiában is! Sokat jelenthet, ha látjuk, hogy egy-egy ember, aki ugyanazt a mozgásformát választotta, amit mi, mennyire jól érzi magát tőle, milyen sikeres benne, mennyit fejlődik, milyen mérföldköveket ér el. Mi is erőt meríthetünk a céljaink eléréséhez egy-egy jól megválasztott példaképből. Persze irreális elvárásokat ne támasszunk magunk elé, érdemes szem előtt tartanunk, hogy elég, ha mindenki saját magához mérten fejlődik, saját határait feszegetve, átlépve halad az útján!

5. Találjuk meg a társunkat, akivel mozoghatunk! Sokan nem szeretnek egyedül sportolni, nagy húzóerő lehet egy barát, egy társ, aki kísér minket az utunkon, akivel együtt nagyobb öröm a mozgás, és aki nem engedi, hogy elveszítsük a motivációnkat, ha épp mélyponton lennénk. Persze változó, hogy valaki egyénileg, vagy inkább csoportosan, csapatban szeret sportolni, az is rendben van, ha valaki nem vágyik társaságra, de ha van rá igényünk, érdemes megkeresnünk a megfelelő személyt, aki a társunk lehet a mozgásban. Talán csak ennyire van szükségünk, hogy ne adjuk fel a sportolást.

Illusztráció: Pixabay

Forrás: omega3wellness.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #mozgás | #sport |