Kerüljük el a buktatókat

Muskátli teleltetése okosan

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.10. 17:31

Ha néhány dologra odafigyelünk, és jól teleltetjük a muskátlinkat, akkor biztosan nem kell megválnunk szeretett növényünktől a zord idő elmúltával sem.

Hirdetés

Biztosan sokaknak ismerős az a helyzet, amikor minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a muskátlink átvészelje a telet, végül mégsem éli meg kedvenc virágunk a tavaszt. Ennek több oka is lehet, például nem mindegy, hogyan, mikor és hová mentjük télire a muskátlinkat, de menjünk most végig ezeken a buktatókon, hogy nagyobb eséllyel pompázzon jövő tavasszal is eredeti fényében a virágunk!

1. Időben kell kiásni

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy még azelőtt kiássuk a muskátlit, mielőtt az ősz véget érne és beköszöntene a fagy. A befagyott talajból ugyanis sokkal nehezebb kiszedni a virág gyökereit, és átültetni máshova. Miután sikeresen kiástuk, rázzuk meg jól a gyökereket, hogy leperegjen a föld, de semmiképp sem kell megmosni vagy minden darab földet eltávolítani róla. Ezután a növényt tegyük egy árnyékos helyre száradni pár napra, ugyanis, ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor bepenészedhet a muskátli.

2. Nem vágjuk vissza jól

Ha a muskátli teleltetéséről van szó, azt is szem előtt kell tartanunk, hogy minél kisebb párolgási felületet kell biztosítsunk a növénynek, ezért jól vissza kell vágnunk. Minél rövidebbre vágjuk, annál jobban tud majd a virág pihenni.

3. Rosszul tároljuk

Nagyon sok múlik azon, hogy hova tesszük télire a növényünket. A muskátlinak száraz, hűvös helyre, 10-12 °C a hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a leghidegebb évszakban is. Bárhová is tegyük, legyen az garázs, pince vagy télikert, a lényeg, hogy ne fagyjon el a virág, tehát ne legyen túl hideg, de ne is fűtött helyiségbe helyezzük, hiszen akkor nem tud pihenni a muskátli, növekedésnek fog indulni. Fontos kérdés az is, hogy miben tároljuk a virágot: ez lehet doboz, zacskó vagy újságpapír, a lényeg, hogy csomagoljuk be jól, és akasszuk fel fejjel lefelé.

4. Nem gondoskodunk róla megfelelően

A megfelelő helyen teleltetett muskátlinak nincs szüksége arra, hogy túl sokszor megöntözzük, csupán két-három hetente kell locsolni, s a köztes időszakban hagyjuk kiszáradni a földjét, különben gombás vagy penészes lesz a föld. Alaposan ellenőrizzük, hogy találunk-e penészt, a fekete részeket pedig mindig távolítsuk el, vágjuk le, ahogy az elszáradt levelektől is szükséges megszabadulni.

Forrás: nlc.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #kertészkedés | #növény | #tél |