Movember – Férfiak egészsége

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.11.13. 07:28

A Movember egy mozaikszó, ami az angol moustache (bajusz) és November szavak keresztezéséből született. Ez az elnevezés világszerte egy kampányt jelent, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Egyre több férfi növeszt bajuszt novemberben, ezzel is felhívva a figyelmet a téma fontosságára.

Az egyik vezető halálok a férfiak körében a prosztata­rák. Hazánkban az évente diagnosztizált 4.500 új eset harmada menthetetlen, pedig manapság ez az egyik legjobban szűrhető rosszindulatú daganat. A betegség a legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel is kiszűrhető, és korai stádiumban a prosztatadaganatok már jó eséllyel gyógyíthatók.

Ez a betegség a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiaknál, és előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek. Ezért is kiemelten fontos legalább évente részt venni egy prosztata-szűrővizsgálaton. Ajánlott már 40 éves kor után is, de 50 év felett kifejezetten javasolt a szűrővizsgálat, illetve az urológiai szakrendelés felkeresése, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. A szűrővizsgálat során érdemes elvégeztetni többek között a PSA laborvizsgálati tesztet, mely kimutathatja a veszélyeztetettséget. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, melyet csak a prosztatában találhatunk meg, és emelkedett szintje a prosztata megnagyobbodására vagy daganatára is utalhat. Javasolt azonban egy teljes, laboratóriumi, egészségügyi kivizsgálás, amely tartalmazza ezt a tesztet is.

November 20-án és 22-én a győri Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ Férfi Egészségnapokat szervez, ahol többek között lehetőség lesz PSA-szűrésre is.

Részletek: https://www.facebook.com/efigyor
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #egészség | #férfi | #movember | #szűrővizsgálat | #who |